‘Rusland en China luisteren telefoontjes Trump via zijn iPhone af’

Donald Trump

De telefoontjes van de Amerikaanse president Donald Trump worden afgeluisterd door Chinese en Russische spionnen. Dat meldt The New York Times op basis van huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen. Trump gebruikt vooral iPhones voor zijn communicatie.

Werknemers van de president zouden hem al meermaals gewaarschuwd hebben dat zijn telefoontjes met zijn iPhone niet veilig zijn. Russische spionnen zouden routinematig zijn telefoontjes afluisteren. Maar de president heeft tot nu toe geweigerd zijn iPhones op te geven, terwijl de telefoon via de vaste lijn in het Witte Huis wel veilig is.

De functionarissen zeggen dat ze nu hopen dat Trump geen geheime informatie bespreekt via zijn iPhones. De mensen zeggen hun verhaal niet te doen om de president te ondermijnen, maar uit frustratie over de gemakzuchtige aanpak van digitale beveiliging van Trump.

China

De Chinese spionnen zouden veel leren van de telefoontjes. Het gaat niet per se om geheime informatie, maar wel over hoe de president denkt, welke argumenten hem vaak overtuigen en naar wie hij luistert. Op die manier hopen ze te voorkomen dat de handelsoorlog met de Verenigde Staten verder escaleert.

De aanpak van China is een nieuwe versie van wat ze al jaren doen: proberen de leiders van Amerika te beïnvloeden door een informeel netwerk aan mensen uit de zakenwereld en wetenschappers te onderhouden. Die mensen kunnen vervolgens van ideeën overtuigd worden, en ze meenemen naar het Witte Huis. Verschil is echter dat door de spionage, China een beter idee heeft wie er invloed heeft op de president en wat wel en niet werkt.

De telefoontjes kunnen onderschept worden als ze door de celtorens, kabels en switches reizen die samen de mobiele netwerken maken. Een telefoontje vanaf iedere mobiele telefoon – of dat nu een iPhone, Android-telefoon of een oudere telefoon is – kan onderschept worden.

Aangepaste iPhones

Volgens de functionarissen zijn de twee officiële iPhones van de president aangepast door de NSA, om hun mogelijkheden en kwetsbaarheden te verminderen. Maar er is nog een derde, persoonlijke iPhone, die hetzelfde is als alle andere iPhones in de wereld. En die persoonlijke telefoon blijft Trump houden, omdat hij daar zijn contacten in op kan slaan.

Tijdens de overgang naar zijn presidentschap ging Trump wel akkoord met het afstaan van zijn Android-telefoon. Sinds hij president is, heeft hij toegestemd twee telefoons te gebruiken. Eén is voor Twitter en andere apps, de ander voor het plegen van telefoontjes.

De president gebruikt zijn mobiele telefoons volgens zijn werknemers als hij niet wil dat een telefoontje door het schakelbord van het Witte Huis gaat, en daarmee opgeslagen wordt. Dan kunnen zijn werknemers dat namelijk zien.

Foto: Shutterstock.com