Nest roept 440.000 slimme rookmelders terug om gevaarlijke bug

Het bedrijf Nest, dat recentelijk werd overgenomen door Google, roept zo’n 400.000 slimme Nest Protect rookmelders terug vanwege een gevaarlijke bug. Het lijkt niet lekker te gaan met het het bedrijf, dat twee maanden terug ook al voor de rechter werd gesleept vanwege onjuiste temperatuurmetingen van de Nest thermostaat.

De Nest Protect is niet alleen een rookmelder, maar meet ook de CO-niveaus en bevat een stem die je kan waarschuwen wanneer – en waar – er brand is in huis. De betreffende bug zorgt er echter voor dat de apparaten het alarm niet altijd af laten gaan, wat wordt veroorzaakt door Nest Wave, een functie voor bewegingsgevoelige besturing.

Normaal gesproken kunnen gebruikers door te zwaaien het alarm tijdelijk uitzetten, om zo een onnodige melding te kunnen mijden door bijvoorbeeld sigarettenrook. Door de bug blijkt het apparaat door bepaalde bewegingen onbewust te kunnen worden geactiveerd waardoor gebruikers niet door hebben wanneer het alarm is uitgeschakeld. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Nest-Protect-Sensor1

Het betekent overigens niet dat alle 440.000 rookmelders terug moeten worden gestuurd naar de fabriek. Nest biedt in plaats daarvan de gebruikers een software-update aan waardoor de Nest Wave optie wordt uitgeschakeld zodat het systeem niet per ongeluk door bepaalde bewegingen uit kan worden gezet. Nest vertelt:

Even with the Wave feature disabled, the Nest Protect Alarm will continue to perform its essential safety functions, monitoring for increased levels of smoke and CO, and alerting users via voice alerts and Nest app alerts (if set up) as soon as there is a potential issue.