Netbeheerder Stedin gaat automatisch hennepkwekerijen opsporen via elektriciteitsnetwerk

Een groot voordeel van het slimmer maken van het elektriciteitsnetwerk: de netbeheerder krijgt veel meer inzicht in wat waar op het netwerk gebeurd. Daardoor wordt het onder meer mogelijk om automatisch hennepkwekerijen op te sporen. Kwekerijen gebruiken namelijk veel meer stroom dan een huis of kantoor en die wordt meestal illegaal afgetapt.

Netbeheerder Stedin spreekt vanochtend van “een unieke ontdekking”, maar dat is natuurlijk overdreven. Het is simpelweg één van de vele toepassingen van een slimmer elektriciteitsnet. Sterker nog: het is eigenlijk verwonderlijk dat dit nog niet mogelijk was.

Wat gaat Stedin doen? De digitale energiemeters in de wijkstations die de stroom verdelen gaan automatisch een signaal afgeven als er wordt geconstateerd dat er waarschijnlijk een hennepkwekerij in de wijk zit. Dit wordt gemeld bij de politie die vervolgens een onderzoek kan instellen. Het is onduidelijk of het systeem ook daadwerkelijk kan detecteren op welk adres de kwekerij zou zitten; het bedrijf wil bewust niet te veel details naar buiten brengen.

Dave de Wit, hoofd fraudebestrijding van Stedin:

We merken dat criminelen steeds innovatiever worden in het verbergen van hennepkwekerijen. Bijvoorbeeld door ventilatie te maskeren is het voor de politie en ons steeds moeilijker illegale praktijken en gevaarlijke situaties op te sporen via bijvoorbeeld een warmtebeeldcamera. We kunnen daarom niet stilzitten. Door nieuwe digitale technieken toe te passen en slim gebruik te maken van ons energienetwerk verwachten we in 2016 nieuwe stappen te maken in de bestrijding van energiefraude.