Orison: slimme huisaccu laadt op als de energieprijs het laagst ligt

Orison battery

Bij sommige energieleveranciers kun je geld besparen door apparatuur bijvoorbeeld alleen ’s nachts te gebruiken. Leuk, maar heel praktisch is dat natuurlijk niet. Want hoe snel ga je nou echt je hele leven omgooien, zodat je ’s nachts meer stroom verbruikt en overdag minder? De Orison op Kickstarter wil daarom een handje helpen. Deze accu voor je huis wordt opgeladen op de meest goedkope momenten, om je apparaten vervolgens van energie te voorzien als de kosten omhoog gaan.

De Orison kan ook energie van bijvoorbeeld een zonnepaneel bewaren, zodat je er op een later moment gebruik van kunt maken. Hierdoor bespaar je geld als zonne-energie niet genoeg is, maar je bent ook voorbereid op bijvoorbeeld een stroomprobleem. Valt de stroom in de straat uit, dan kan Orison alsnog de apparatuur in huis voorzien.

De makers van Orison zamelen geld in op Kickstarter, waar je de slimme accu voor 1400 dollar kunt bestellen. Dat is de prijs voor vroege vogels: zijn de eerste exemplaren op, dan moet je meer betalen voor het apparaat.

De huisaccu doet natuurlijk meteen denken aan de Tesla Powerwall, maar er is wel een groot verschil. De capcaciteit van de Powerwall is minimaal 7 kWh, die van de Orison maar 2,2 kWh. Je kunt de capaciteit wel uitbreiden, maar dan ben je uiteindelijk waarschijnlijk wel duurder uit dan bij Tesla.

Het project is hoe dan ook al een succes: de Orison had 50.000 dollar nodig, maar op het moment van schrijven zijn ze daar al dubbel overheen. De eerste exemplaren worden rond augustus en september 2016 verzonden.