Netflix voegde eind november een geheel nieuw onderdeel toe aan haar dienst: het downloaden van films en series. Handig, want zo kun je ze ook onderweg bekijken. Maar dit werd niet door iedereen goed ontvangen. Volgens Ars Technica heeft een bedrijf genaamd Blackbird Technologies de streamingdienst aangeklaagd omdat het een patent van heb zou hebben gebruikt.
Blackbird Technologies is een zogenaamde patenttrol; een bedrijf dat alleen maar patenten heeft en geen echte producten. Zulk soort bedrijven kopen patenten op en klagen vervolgens andere ondernemingen aan omdat ze die patenten gebruiken.
Het laatste slachtoffer is dus Netflix. Blackbird Technologies is namelijk de eigenaar van een patent op technologie die gebruikt wordt om offline video’s te bekijken. En niet alleen Netflix zou die techniek gebruiken. Ook Soundcloud, Vimeo, Starz, Mubi en Studio 3 Partners hebben een app waarmee je content kunt downloaden en offline kunt bekijken. Ook zij worden nu dus aangeklaagd.
Blackbird heeft een patent op het downloaden van gegevens, om die vervolgens automatisch op een CD-R-schijf te zetten. Door de brede verwoordingen van het patent kan deze mogelijk breder toepasbaar zijn. Volgens Ars Technica hebben verschillende bedrijven al een schikking getroffen om rechtszaken van Blackbird af te wenden.
Gemaakt voor CD’s
Het patent werd in 2000 ingediend en intussen zijn er diverse rechtszaken geweest. Opvallend is echter dat het helemaal niet bedacht is voor het internet. Het werd ontworpen om gegevens te kunnen downloaden en die vervolgens automatisch op een CD-R-schrijf te laten zetten. Hiermee wilde de maker een klant iets laten bestellen op een website, vervolgens zelf een CD maken met data en deze laten verschepen zonder dat een mens hier iets voor hoefde te doen. Er zitten echter zulke vage termen in het patent, dat het ook voor andere doeleinden te gebruiken is.
Netflix zelf was in die tijd ook al actief. Het verstuurde toen DVD’s naar gebruikers op, waardoor je niet meer naar een videotheek hoefde. Dat concept begon toen net groot te worden. Maar de kans is klein dat de maker van het patent op dat moment met Netflix in zijn hoofd zat.
Geen van de bedrijven die aangeklaagd zijn wilden een reactie geven.