Netflix groeit niet zo hard als gehoopt

Netflix is dit voorjaar veel minder hard gegroeid dan de dienst had verwacht. Er kwamen in het tweede kwartaal van dit jaar 1,7 miljoen abonnees bij. Da’s nog steeds een heleboel, maar Netflix had gerekend dat het met 2,5 miljoen abonnees zou groeien.

Een jaar geleden groeide Netflix nog met 3,3 miljoen nieuwe abonnees. Daarmee lijkt de groei daadwerkelijk af te zwakken. Zeker in de VS, waar het aantal abonnees nauwelijks toenam, maar ook internationaal. Sinds begin dit najaar is de dienst wereldwijd beschikbaar, maar dat levert niet direct miljoenen extra abonnees op. Volgens Netflix zelf komt de tegenvallende groei door de prijsstijging die afgelopen kwartaal is doorgevoerd voor bestaande leden.

Vorig jaar kondigde Netflix aan dat abonnees 1 tot 2 euro per maand meer moesten gaan betalen. Volgens het bedrijf zouden mensen vooral hun abonnement hebben opgezet voordat de wijziging werd doorgevoerd. Nadat de prijs voor bestaande abonnees vorige maand ook echt omhoog is gegaan, blijven mensen gewoon lid, stelt het bedrijf. Wat een opmerkelijke uitspraak is, omdat de prijsstijging al sinds vorig jaar bekend is maar nu juist is doorgevoerd.

Nederland

In totaal heeft Netflix nu ruim 83 miljoen leden, waarvan het overgrote deel zich in de VS bevindt. De groei moet de dienst dan ook vooral uit het buitenland halen, maar daar is het aanbod over het algemeen beperkter dan in de VS en moet het bedrijf het echt hebben van zijn eigen producties.

Over het aantal Nederlandse abonnees zijn geen officiële cijfers bekend, maar de dienst is hier relatief populair. Afgelopen najaar bleek uit onderzoek dat er in Nederland 1,3 miljoen abonnees zouden zijn.