NFL gaat na de spelers ook de bal uitrusten met sensoren

De american football-competitie NFL loopt voorop als het goed om het gebruik van nieuwe technologie en media. Het bedrijf sloot als eerste een deal met Twitter om wedstrijden te livestreamen, ze zijn druk met Snapchat en experimenteren volop met virtual reality.

Maar ook als het gaat om het verzamelen van data loopt de NFL sinds enkele jaren voorop. In 2014 werd gestart met het analyseren van spelers middels sensoren in hun schouderbeschermers. En inmiddels is het een vast onderdeel van de sport geworden. Het enige wat nog ontbreekt zijn sensoren ín de bal, maar ook die komen eraan. In de wedstrijden van het komende voorseizoen zal een bal worden gebruikt die is uitgerust met een speciale chip, meldt de Toronto Sun.

Het verzamelen van data middels de bal heeft een duidelijk doel. De NFL wil onderzoeken of de doelpalen niet dichterbij elkaar moeten worden gezet. Dankzij de data die de slimme bal verzameld, kan worden berekend hoeveel trappen op het doel er waren gemist als de doelpalen dichterbij elkaar hadden gestaan. Het overgrote deel van de pogingen om een fieldgoal (daarbij scoor je daadwerkelijk door in het doel te schieten) te maken lukt namelijk; het afgelopen seizoen was 84,5 procent van de schoten raak. Dat is erg hoog, vindt de NFL, en dus wordt het doel mogelijk kleiner gemaakt. Daarvoor doet de organisatie komend seizoen dus onderzoek via de slimme bal.

Spelers zijn niet tegen de komst van de chip in de bal, schrijft ESPN. De data die daarmee wordt verzameld is immers heel interessant om hun eigen spel te analyseren. De enige eis die ze hebben is dat de slimme bal nog steeds hetzelfde aanvoelt als de ouderwetse bal. Als je kijkt naar hoe klein en zuinig chips tegenwoordig zijn, moet dat geen probleem zijn.

De pilot begint in het voorseizoen, als het een succes is, wordt hij de slimme bal komend jaar ook ingezet bij reguliere wedstrijden