Kunnen we het laatste seizoen van Game of Thrones bingewatchen? Netflix denkt dat HBO series in een keer online gaat zetten

Netflix heeft tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers een interessante verwachting gedeeld met de wereld. Het bedrijf denkt dat meer mediabedrijven ‘online-first’ worden, wat op zich een open deur is. Maar het denkt dat HBO daarom zijn distributiemodel om gaat gooien. Dit betekent dat seizoenen van series in een keer online komen, in plaats van iedere week een aflevering. Iets wat Netflix bij veel populaire series nu al jaren doet.

Het zou betekenen dat we bijvoorbeeld Game of Thrones in een weekend (voor de echte bingewatchers) zouden kunnen kijken en niet steeds op een nieuwe aflevering hoeven te wachten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor populaire andere HBO-series, bijvoorbeeld het nieuwe Westworld.

Netflix zou daardoor meer directe concurrentie krijgen, aangezien ze nu nog de grootste, internationale speler zijn met dit model. Gelukkig voor het bedrijf zijn op dit moment vijf van de tien series waar wereldwijd het meest naar werd gezocht via Google van hen, aldus de streamingdienst. Stranger Things zou op nummer één staan.

Waarom doet HBO dit niet nu al?

Mocht de verwachting van Netflix uitkomen, dan is dat om twee redenen erg groot nieuws. Ten eerste vindt HBO tot nu toe het uitbrengen van een aflevering per week belangrijk, omdat het de juiste manier zou zijn om verwachtingen op te bouwen. Daarnaast gaan meer mensen er over praten, worden meer mensen zich van de show bewust en groeit het publiek, schrijft Recode.

Daarnaast zien meer mensen hetzelfde op hetzelfde moment als je een aflevering per week uitbrengt. En dat leidt weer tot gedeelde momenten, zoals de de dag dat iedereen flipte na de aflevering Red Wedding van Game of Thrones.

Een andere reden dat het groot nieuws zou zijn, is omdat online kijkers de afleveringen dan eerder zouden zien dan traditionele kijkers. Tot nu toe is de streamingservice namelijk vergelijkbaar met de lineaire televisie: een aflevering is overal tegelijkertijd te zien. Met de online-first-methode verandert dit echter en is het de vraag hoeveel mensen nog lineair televisie gaan kijken via HBO.

Netneutraliteit

Een ander onderwerp wat Netflix aanstipt bij de kwartaalcijfers is netneutraliteit. Trump wordt morgen officieel president van de VS en hij sprak eerder al de wens uit dat netneutraliteit afgeschaft wordt. De streamingdienst maakt zich er echter weinig zorgen over, het zou namelijk weinig impact hebben op hun zaken. Waarom? Omdat “we nu populair genoeg zijn onder klanten om onze relatie met internetproviders stabiel te houden”.

Toch blijft Netflix wel pushen om netneutraliteit in stand te houden. “We hopen dat de nieuwe president en het congres zien dat het neutraal houden van het netwerk de groei van banen en innovatie stimuleert.”