Wachtwoord van Netflix-account delen strafbaar in Verenigde Staten

Deel jij je Netflix-account met iemand anders? Of heb jij je wachtwoord voor een andere dienst aan iemand afgestaan, zodat jullie makkelijk een account kunnen delen? Zou je in bepaalde staten van de Verenigde Staten wonen, dan maak je je volgens het Amerikaanse recht dan schuldig aan een zware misdaad.

Een rechtbank in één van de juridische districten van de VS heeft namelijk bepaald dat het delen van wachtwoorden valt onder de Computer Fraud and Abuse Act (CFAA) en daardoor strafbaar is, schrijft Fortune. Dit standpunt komt voort in een zaak tegen een man die wegging bij een bedrijf, maar kon met de inloggegevens van een voormalige collega toegang blijven houden tot de database van dat bedrijf.

Omdat uitspraken een precedent scheppen voor toekomstige zaken, is iedereen strafbaar die toegang neemt tot een account zonder daar de autoriteit voor te hebben, ook als dat vrijwillig gebeurt. Dat betekent niet dat iedereen die zich schuldig maakt in de staten die onder deze rechtbank vallen ook vervolgd worden. In een document van de rechtbank zegt een van de rechters dat de CFAA, die eigenlijk is bedoeld als anti-hackwet, hiermee zijn doel voorbijschiet. Volgens de rechter maken gewone burgers zich nu dagelijks schuldig aan een misdaad, terwijl ze met onschuldige bedoelingen hun wachtwoord delen.