Netgear Orbi AXE11000: razendsnel en stabiel mesh-netwerk door je hele huis of kantoor

Het wordt steeds drukker in de wondere wereld van wifi-verbindingen. De Netgear Orbi AXE11000 is een mesh router die uitkomst kan bieden. Maar het is wel een oplossing met een prijskaartje.

Al jarenlang staat de Orbi-serie van Netgear garant voor snelle – en misschien wel de snelste – mesh oplossingen. De nieuwe Netgear Orbi AXE11000 (RBKE963) zou je dan ook nog eens de eerste ‘quad-band’ oplossing kunnen noemen. De AXE11000 maakt namelijk naast de standaard 2.4Ghz en twee 5Ghz frequenties ook gebruik van een 6Ghz band.

Daarmee zit je qua snelheid wel goed. In potentie bereik je zo’n 2.4Gbs op de 5Ghz band, terwijl je tot wel 4.8Gbps zou kunnen halen op de 6Ghz band. Daarnaast heb je op de router een 10Gbs WAN-poort en op iedere individuele satelliet nog eens drie 1Gbps ethernetpoorten.

Toekomstbestendig

Het aantal wifi-apparaten in ons huis (of kantoor) is de afgelopen jaren alleen maar verder gestegen. Zeker in druk bewoonde gebieden is dat voor veeleisende netwerkgebruikers intussen ook merkbaar. Ook in bedrijfsverzamelgebouwen, waar iedere ondernemer zijn eigen netwerk wil inrichten, is het vollopen van de verschillende frequenties vaak al merkbaar.

Het beschikbare spectrum werd mede daarom verder opgerekt, waarbij we sinds een aantal jaar gebruik kunnen maken van de hogere delen van de 5Ghz band. De Wi-Fi 6E standaard voegt daar een verbreding aan toe. Bij 5Ghz zijn er twee 160Mhz-kanalen beschikbaar binnen het spectrum, 6E voegt er drie kanalen in het 480Mhz-bereik aan toe.

Daarmee is er dus veel meer ruimte voor verbonden hardware om een goed plekje te vinden op het netwerk, zonder hinder te ondervinden van andere netwerken binnen dezelfde reikwijdte. Maar niet alleen het netwerkbereik is toekomstbestendig. Ook met het verwerkingsvermogen ziet je wel goed met de 10 Gbs WAN-poort.

Tot pak ‘em beet een jaar geleden had dat wellicht wat overdreven geleken, maar nu er in de VS al de eerste multi-gig glasvezel abonnementen worden uitgerold, lijkt het eerder de norm dan de uitzondering te gaan worden. In Nederland lanceerde Delta in april al een 2Gbps abonnement, terwijl KPN al tests uitvoerde met snelheden tot 20Gbps.

De rek is er daar dus duidelijk nog niet uit en met de Netgear Orbi AXE11000 zit je in ieder geval de komende jaren nog meer dan snor.

Makkelijke installatie

Tot zover de wat complexere achtergrond. En voor liefhebbers is er ook genoeg om in te verdiepen, tweaken en finetunen aan de AXE11000. Dat alles echter ná de installatie, want die is een fluitje van een cent.

Voor deze review testte ik de AXE11000 in zwarte uitvoering met 2 satellieten. In het bedrijfsverzamelgebouw waar onze redactie is gevestigd kan het overvolle spectrum, zeker op drukke ‘kantoordagen’, duidelijk merkbaar zijn. Met meerdere kantoren verspreid over de verdieping is het sowieso een uitdaging om overal goede dekking te krijgen. Een aantal onderzoekjes met wifi analyzers liet al zien waar het mis ging.

Installatie was echter geen enkele moeite. Na het installeren van Orbi app op een smartphone, bleek het een kwestie van een aantal stappen volgen, waarna vrij snel de transitie gerealiseerd was. Wil je daarna nog aan de slag met gastenwifi, het instellen van content- of bandbreedte-restricties, kan dat allemaal snel en intuitief via dezelfde Orbi app.

Belangrijkste winst: sinds het in gebruik nemen van de AXE11000 behoren blind spots tot het verleden en ervaren we over de gehele verdieping bijna maximale snelheid over wifi. Ongeacht muren, glazen tussenwanden of andere wifi-netwerken.

Aanrader, maar niet voor iedereen

De toekomstbestendige hardware, de intuitieve installatie en de mogelijkheid om het netwerk nog in detail te configureren maken van de Netgear Orbi AXE11000 een absolute aanrader. Maar wellicht niet voor iedereen.

Meest voor de hand liggende struikelblok zou het prijskaartje kunnen zijn. In duo-uitvoering ben je al zo’n 1299 euro kwijt voor de AXE11000 en één satelliet. Heb je behoefte aan een goed werkende mesh over een grotere woon/kantoor oppervlak, zul je al snel naar de versie met 2 satellieten kijken. Voor een ‘3-pack’ variant (met twee satellieten) ben je een pittige 1899 euro kwijt.

Daarnaast is het aantal Wi-Fi 6E-compatible apparaten wel stijgende, maar nog lang niet de norm. De kans is aanwezig dat je met een modelletje lager (bijv. de AX5400) ook al een heel eind komt, met een vriendelijker prijskaartje.

Ben je echter een Gbps-veelvraat of zoek je een stabiele en supersnelle oplossing voor je kantoor? Dan zit je met de Netgear Orbi AXE11000 zeker de komende jaren nog goed en heb je alle gelegenheid die investering terug te verdienen!

De Netgear Orbi AXE11000 is er in het wit en in het zwart. Voor de review hebben we een 3-pack getest. De Netgear Orbi AXE11000 is beschikbaar vanaf €1299 en is onder meer verkrijgbaar bij Bol.com en Coolblue.