Wanneer gaan fantasy-series als Wheel of Time, The Sandman en House of the Dragon verder?

house of the dragon

Fantasy-fans konden in 2021 en 2022 hun geluk niet op. Naast het tweede seizoen van Shadow and Bone werden we getrakteerd op een flinke reeks nieuwe fantasyseries, zoals The Sandman, The Wheel of Time, Rings of Power en House of the Dragon. Maar inmiddels zijn we weer even verder en vragen we ons af: waar blijven de volgende seizoenen eigenlijk? Goed nieuws: er komt heel veel aan.

The Wheel of Time

De serie The Wheel of Time is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Robert Jordan, die goede recensies kreeg, maar van het publiek gemixte reacties kreeg. Op Rotten Tomatoes wordt de serie met een score van 81% als ‘fresh’  beschouwd, ook al krijgt het een audience score van 59%. Toch vragen we ons af wanneer dat tweede seizoen nou komt, want dat werd al vóór het eerste seizoen verscheen aangekondigd.

Het goede nieuws: de serie heeft geen last van de staking van schrijvers in Hollywood. Het filmen van het tweede seizoen werd in de lente van 2022 namelijk al afgerond, waardoor we eigenlijk verwacht hadden dat de serie al zou komen. Maar geen zorgen, het tweede seizoen komt nu wel snel. Op 1 september gaat het nieuwe seizoen van start op Amazon Prime, zo kondigde de streamingdienst in mei aan.

Net als het eerste seizoen krijgen we weer acht afleveringen. De naam van de eerste is al bekend gemaakt op Twitter: A Taste of Solitude.

House of the Dragon

Helaas hebben we minder goed nieuws voor fans van House of the Dragon. Vorig jaar werd al bekend dat het nieuwe seizoen sowieso niet in 2023 verschijnt. Maar er is ook goed nieuws: de scripts voor de serie waren al ingeleverd, dus het heeft geen last van de staking. En het hoofd van drama bij HBO heeft in gesprek met Deadline bevestigd dat het nieuwe seizoen inderdaad in 2024 moet verschijnen. Concreet hebben we het over de zomer van 2024.

Overigens is er ook een andere spin-off van Game of Thrones in de maak, genaamd A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight. Deze serie moet echter nog verder geschreven worden, maar als gevolg van de staking onder schrijvers in Hollywood ligt dat werk nu stil.

The Lord of the Rings: The Rings of Power

Goed, oké, we weten dat dit niet de favoriet is van menig fan – op Rotten Tomatoes krijgt de serie van het publiek een score van slechts 38%. Maar toch zijn er mensen die zich afvragen hoe het verhaal nu verder gaat. En ja, het is bevestigd dat er een tweede seizoen aankomt. De productie daarvan begon afgelopen herfst zelfs al.

Helaas voor ons duurt het erg lang om een seizoen te filmen. Over het eerste seizoen werd maar liefst achttien maanden gedaan. Niet vreemd dus, dat Amazon Studios-hoofd Vernon Sanders tegenover Collider heeft aangekondigd dat we het tweede seizoen waarschijnlijk pas in 2024 verschijnt. Nog even geduld dus.

The Sandman

Afgelopen zomer zagen we tot slot de hitserie The Sandman, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Neil Gaiman. Destijds was niet duidelijk of er een tweede seizoen zou komen, maar inmiddels is dat wel bevestigd.

Helaas heeft Netflix nog niet aangekondigd wanneer dat tweede seizoen dan komt. Tom’s Guide verwacht echter dat dit pas in de lente van 2025 is. Het filmen van het eerste seizoen duurde namelijk zo’n 10 maanden en het verscheen pas een jaar nadat het filmen was afgerond. Aangezien de verwachting was dat het filmen van het tweede seizoen in de zomer van 2023 zou beginnen, is de logische verwachting dus dat we er nog twee jaar op kunnen wachten.

Daar komt nog eens bij dat er dus gestaakt wordt, dus de kans bestaat dat het werk stil ligt. Wanneer The Sandman seizoen 2 verschijnt, is dus helaas nog echt onduidelijk.

Shadow and Bone

En hoe zit het eigenlijk met Shadow and Bone? Het tweede seizoen verscheen dit jaar en propte delen van maar liefst vijf boeken in één seizoen. Het einde van het seizoen werd daardoor anders in de boeken, wat tot verdeeldheid leidde onder fans. Maar dat maakt niet minder dat we uitkijken naar het derde seizoen.

Klein probleem: er is nog helemaal niets bekendgemaakt over of dat seizoen wel komt. De makers – showrunner Eric Heisserer en auteur Leigh Bardugo – willen dat wel graag, maar dan moet Netflix wel groen licht geven. En helaas, op het moment van schrijven is het nog stil.

Good Omens

Gelukkig kunnen we eindigen met wat goed nieuws. Naast House of the DragonThe Sandman, Shadow and Bone, The Wheel of Time en The Rings of Power is er namelijk nóg een serie die bij fantasy-fans ongetwijfeld in de smaak is gevallen: Good Omens.

Deze hilarische serie, gebaseerd op verhalen van Neil Gaiman (ja, die van The Sandman) en Terry Pratchett, gaat over Aziraphale en Crowley, een engel en een demon, die het leven op aarde eigenlijk wel leuk vinden. Maar als het einde van de wereld in gang wordt gezet met de geboorte van de Antichrist, komt aan dat fijne leven natuurlijk een einde. En dus besluiten de twee samen te werken om het einde van de wereld te stoppen.

Na een enorm succesvol eerste seizoen in 2019 is aangekondigd dat er nog één seizoen aankomt. En dat seizoen verschijnt zeer binnenkort al: op 28 juli kun je het bekijken op Amazon Prime.

Foto: HBO