Neuraal netwerk van SETI ontdekt snelle radio-uitbarstingen uit ander zonnestelsel

Het Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) heeft kunstmatige intelligentie ingezet om te helpen bij het managen van grote datasets. En dat heeft direct zijn vruchten afgeworpen. De organisatie ontdekte aan de hand van een eigen machine learning-model 72 nieuwe “snelle radio bursts” uit een zonnestelsel 4,8 miljard kilometer verderop. Dat meldt TechCrunch.

De radio-uitbarstingen, ook wel FRB’s genoemd, worden momenteel nog niet goed begrepen. We weten dus niet exact wat het is, maar het kan heel goed een tot nu toe onopgemerkt kosmisch verschijnsel zijn. Op dit moment is FRB 121102 het enige object in de ruimte dat regelmatig signalen afgeeft.

Neuraal netwerk

De nieuwe data komt van de Green Bank Telescope in het Amerikaanse West Virginia. De telescoop werd op de bron van de FRB’s gericht gedurende vijf uur in Augustus vorig jaar. Dat leverde 300 terabytes aan verzendgegevens op. In eerste instantie identificeerde normale algoritmes 21 FRB’s, die allemaal in een uur plaatsvonden.

Gerry Zhang, een student aan UC Berkely, maakte echter een nieuw neuraal netwerksysteem dat de data in theorie effectiever zou kunnen bekijken. En dit model pikte nog 72 FRB’s op in dezelfde periode. De data suggereert dat de signalen niet in een patroon worden ontvangen, of in ieder geval niet in een patroon dat langer dan 10 milliseconden duurt.