Next big thing bij smartphones: een dubbele camera zoals in de Huawei P9

Huawei P9

Het is een grote uitdaging voor smartphone-fabrikanten: hoe maak je de camera van je smartphone nóg beter en tegelijkertijd de telefoon zo dun mogelijk. Hoge kwaliteit camera’s vragen om grote sensoren en grote lenzen, wat er voor zorgt dat er steeds meer slimme trucjes moeten worden bedacht om de camera nog verder te verbeteren.

Een groot deel van die trucjes zitten in verbeteringen in de technologie van de sensoren en ook vooral in de bijbehorende software en processorkracht om het resultaat zo goed mogelijk te maken. Apple en Samsung blijven bijvoorbeeld grote stappen maken op dat vlak.

Huawei gooit het vanaf vandaag over een andere boeg. De telefoonfabrikant stopt een dubbele camera in zijn nieuwe P9, iets wat HTC eerder ook al deed met de HTC One M8. Beide camera’s worden samen aangestuurd en met behulp van software resulteert dat in scherpere foto’s met meer details, ook bij weinig licht. Daarnaast biedt het meer mogelijkheden om scherp te stellen op bepaalde objecten, terwijl de rest vaag wordt. Voor deze scherptediepte, zoals dat heet, heb je normaal gesproken grote lenzen nodig.

Concurrentie

De vraag is natuurlijk nog even hoe in de praktijk werkt, maar het feit dat Huawei voor de telefoon de samenwerking heeft gezocht met Leica, dat bekend staat om zijn hoogwaardige camera’s, geeft hoop. Het is vooral afwachten tot we de eerste reviews gaan zien. Volgens de meeste experts heeft de Samsung Galaxy S7 op dit moment de beste smartphonecamera op de markt. Lukt het Huawei om Samsung te verslaan?

En misschien nog wel interessanter: gaan we dubbele camera’s straks in alle smartphones zien? Experts in de industrie verwachten van wel, dus het zou maar kunnen dat Apple deze techniek van september omarmt bij de introductie van de iPhone 7.

Huawei P9

De Huawei P9 draait op Android en komt op de markt in een normale en een grote Plus-variant met een scherm van 5,5 inch. De goedkoopste versie gaat 599 euro kosten. Vanaf 16 april is hij te koop.