Niet alleen de politie, ook de NS test bodycams

Draagt over een paar jaar iedereen die in zijn werk met geweld te maken kan krijgen een camera op zijn lichaam? Dat zou zomaar kunnen. Want er wordt steeds meer getest met bodycams. Niet alleen door de politie, maar ook de NS heeft gisteren aangekondigd een test te starten waarbij medewerkers een camera gaan dragen.

Het gaat specifiek om zogenaamde Veiligheid en Service-medewerkers, die boven gemiddeld vaak met agressie te maken krijgen. De afgelopen jaren zijn er regelmatig incidenten geweest met geweld tegen conducteurs.

Frank Reitsma, directeur Concernveiligheid bij NS, over de proef:

Uit de proef moet blijken of bodycams een de-escalerend effect hebben in lastige situaties en of de camera’s een extra gevoel van veiligheid geven aan onze collega’s. Ervaringen in andere landen en bij de politie zijn positief. Bijkomend voordeel is dat we de beelden – in aanvulling op de camera’s die er al zijn in treinen en op stations – kunnen gebruiken voor opsporingsdoeleinden. Vorige week nog werd een verdachte van mishandeling van een NS-medewerker opgespoord door camerabeelden gemaakt in een trein.

De camera’s staan niet altijd aan, maar de medewerkers kunnen hem aanzetten zodra ze zich onveilig voelen. De beelden worden, inclusief geluid, opgenomen, maar in een centrale kan ook live worden meegekeken en geluisterd.

De proef van de NS duurt een half jaar, daarna wordt gekeken of de bodycams breder worden ingezet. De politie in Nederland heeft ook al meerdere tests gedaan met bodycams en de resultaten daarvan waren positief. In de VS wordt bij de politie een grootschalige test opgestart die als doel heeft om de bodycam landelijk in te voeren.