Nieuw display moet autorijden veiliger maken

De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s is inmiddels in volle vaart. Allerlei technische en innovatieve hoogstandjes worden gepresenteerd, met name op het gebied van veiligheid. Maar hoe zit het eigelijk met het display in de auto?

Het display, ook wel controlepaneel genoemd, is een van de belangrijkste elementen in een auto op het gebied van veiligheid. Zo kunnen we onder andere de snelheid, het aantal bevestigde gordels en de ingeschakelde airbags controleren via het display. De hoogste tijd om het display maar eens van een redesign te voorzien, zo dacht ontwerpstudio Ustwo.

collage2

Volgens het bedrijf is het display een zeer belangrijk element voordat we overgaan op de zelfrijdende auto’s. Als het aan Ustwo ligt krijgen we voortaan alleen nog maar essentiële informatie te zien tijdens het rijden en komen er belangrijke nieuwe functies bij.

Zo stelt het bedrijf dat de snelheidsmeter alleen zinvol is op het moment dat we rijden, maar dat we de snelheid niet hoeven af te lezen als we stilstaan. Op het moment dat we inparkeren hebben we behoefte aan informatie die doorkomt via de parkeersensoren, zodat we zien hoe veel speling we nog hebben.

Een logische gedachte, maar gezien de vele analoge controlepanelen, vooralsnog niet gebruikelijk. Ook sinds de introductie van de LCD-schermen in auto’s wordt het display overladen met functionaliteiten, waardoor de belangrijkste feiten niet snel zijn af te lezen.

Daarnaast zien we dat auto’s steeds vaker uitgerust worden met speciale sensoren, bijvoorbeeld om ons te waarschuwen als er een voetganger of fietser nadert. Al deze informatie wil Ustwo meenemen in een smart display, dat precies weet welke informatie je nodig hebt op een bepaald moment.

Volgens het bedrijf zal een smart display het aantal ongelukken drastisch doen verminderen en is een dergelijke oplossing vele malen sneller te realiseren dan zelfrijdende auto’s. Aangezien het display een handelsmerk is van vele autofabrikanten heeft Ustwo diverse prototypes gemaakt op basis van diverse automerken.