Nieuwe biometrische sensoren moeten obesitas en diabetes bestrijden

Mayo Clinic en Gentag Inc. hebben aangekondigd samen te gaan werken aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie van biometrische sensoren. De draagbare sensoren worden ontworpen om obesitas en diabetes tegen te gaan, zo melden de bedrijven.

Zowel obesitas al diabetes is een groot probleem, waardoor de bedrijven hebben besloten de handen ineen te slaan. Beide bedrijven combineren diverse patenten en kennis om tot een nieuwe generatie biometrische sensoren te komen. In een rechtsovereenkomst hebben beide bedrijven de patenten vastgelegd, waardoor de samenwerking van start kan gaan. Daarnaast zullen de bedrijven ook nog samenwerken met derde partijen om tot de best mogelijke oplossing te komen.

Gentag-wireless-sensors

Het doel dat de bedrijven voor ogen hebben is het aantal obesitas en diabetes patiënten drastisch te verlagen. James Levine, onderzoeker van diabetes en werkzaam voor Mayo Clinic, hoopt dat de biometrische sensoren een omslag zullen betekenen:

We hopen dat deze technologie een echte ‘game-changer’ zal zijn. De biometrische sensoren helpen ons om obesitas en diabetes wereldwijd te bestrijden. De sensoren zijn betrouwbaar, accuraat, goedkoop en kunnen op allerlei manier geïntegreerd worden in de zorg van patiënten.

De biometrische sensoren worden op het lichaam gedragen als een soort pleister, waardoor de dragers geen enkele hinder ondervinden van de sensoren. In de ‘pleister’ zitten sensoren verstopt die diverse waarden meten gedurende de patiënt het apparaatje draagt.

Deze waarden worden vervolgens naar een ‘diabetes management systeem’ verstuurd via de NFC-technologie, waardoor onderzoekers realtime bij kunnen houden hoe de waarden zich verhouden. Op basis van deze data zouden de onderzoekers in staat zijn om nieuwe behandelmethodes op te stellen voor de behandeling van obesitas en diabetes.