Dit lettertype corrigeert je berichten over de vluchtelingencrisis

Common Sans human

Het nieuwe lettertype Common Sans van de Zweedse ontwerpstudio Essen International bevat een verborgen boodschap. Tik je ‘refugee’ in, het Engelse woord voor vluchteling, dan verandert dit automatisch in het woord ‘human’. Op deze manier willen de ontwerpers ons er aan herinneren dat we het tijdens de vluchtelingencrisis gewoon over mensen hebben.

Volgens ontwerper Robert Holmkvist gaan we hier namelijk vaak aan voorbij, zo vertelt hij aan Wired:

Je leest dit woord vaak in de krantenkoppen over vluchtelingen, en dan vergeet je dat het mensen zijn.

Common Sans

Het lettertype werd pro-bono gemaakt voor Solvatten, een Zweeds bedrijf dat zuiveringsinstallaties voor water maakt en doneert aan landen zoals Kenia, Uganda en de Filipijnen.

Solvatten en Essen willen met het lettertype protesteren tegen het sentiment rond vluchtelingen in Zweden. Hoewel het land al jaren een vrij open beleid heeft rond de kwestie, heeft de Zweedse premier onlangs striktere maatregelen aangekondigd.

Het Common Sans-lettertype is gratis voor iedereen te downloaden. Dat maakt het een subtiele vorm van protest. Iedere keer als je met dit lettertype schrijft over vluchtelingen, word je er op gewezen dat dit gewoon mensen zijn. En wie weet: misschien dat iemand wel op enter drukt en de correctie laat staan.