Nieuwe alcoholdetector in je stuur bepaalt binnen een seconde of je nog mag rijden

We voeren allerlei campagnes om te voorkomen dat mensen dronken achter het stuur stappen, maar het gebeurt helaas nog veel te vaak dat beschonken bestuurders ongelukken veroorzaken. De Amerikaanse verkeersautoriteiten zoeken daarom naar technieken die kunnen voorkomen dat je met teveel alcohol in je bloed kunt wegrijden.

Afgelopen week presenteerde het US Department of Transport twee nieuwe methodes om in je eigen auto te kunnen meten of je teveel gedronken hebt: met een ademanalyse in je stuur en een infraroodsensor die je huid kan scannen. Beide technieken zijn in staat om te controleren of je niet teveel alcohol in je bloed hebt, zodat je auto binnen een seconde zelfstandig kan bepalen of je de weg nog op kan en mag. Ben je te ver heen, dan start je auto simpelweg niet meer.

Grote fabrikanten als BMW, Ford en General Motors hebben zich al achter de ontwikkeling van de nieuwe technieken geschaard, dus het zou ons niets verbazen als we het binnen niet al te lange tijd terug gaan zien in nieuwe auto’s. De Amerikaanse autoriteiten geven aan dat jaarlijks 10.000 mensen om het leven komen door alcohol-gerelateerde ongelukken. Daarvan zouden er zo’n 7.000 voorkomen kunnen worden met de invoering van deze nieuwe sensoren.