Nieuwe Amerikaanse supercomputer moet het weer beter voorspellen

Hoe voorspel je het weer? Door een heleboel data te gebruiken en allerlei weersmodellen door te laten rekenen door een supercomputer. Tot tot nu waren wij daar in Europa beter in dat de Amerikanen, maar sinds kort heeft het Amerikaanse meteorologische instituut National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) een splinternieuwe supercomputer.

Volgens de NOAA komen in de Verenigde Staten jaarlijks 10.000 onweersbuien, 1.300 tornados’s en 6 Atlantische orkanen voor. Toen orkaan Sandy in 2013 in de staat New Jersey aan land kwam en voor tientallen miljarden aan schade veroorzaakte, wist het Europese ECMWF ruim een week van tevoren het pad en de kracht te voorspellen. De Amerikanen zelf lukte dit niet, maar dat moet vanaf nu verleden tijd zijn.

Vorig jaar maakte de NOAA al bekend dat er 44,5 miljoen dollar werd geïnversteerd in de nieuwe supercomputer, die IBM heeft gebouwd. Begin dit jaar was hij klaar.

USA Today publiceerde gisteren een stuk waarin het een bezoek brengt aan de locatie waar de supercomputer staat die al deze weersomstandigheden moet voorspellen. Volgens NOAA kan de supercomputer een quadriljoen (24 nullen) berekeningen per seconde uitvoeren, waardoor het extreme weersituaties eerder en nauwkeuriger kan voorspellen.