Nieuwe Chrome-extensie checkt automatisch of je wachtwoord gelekt is

Google Chrome

Google heeft een nieuwe Chrome-extensie gelanceerd die automatisch controleert of je wachtwoorden gelekt zijn tijdens een data breach. De extensie heet Password Checkup en is gratis te downloaden.

De extensie controleert na installatie alle logingegevens die je gebruikt tegenover een database van ongeveer vier miljard gebruikersnamen en wachtwoorden, schrijft The Verge. Wordt er een match gevonden, dan krijg je een waarschuwing hierover. Google zegt dat de meeste Amerikaanse websites ondersteund worden.

Versleuteld

Het komt met enige regelmaat voor dat er wachtwoorden gelekt worden. Dat is niet direct een groot probleem als je een uniek wachtwoord gebruikt voor iedere website. Je verandert simpelweg dat ene wachtwoord en bent klaar. Maar soms zijn er grote lekken met zoveel verschillende wachtwoorden, dat je niet meer weet welke nog veilig zijn en welke niet.

Daar moet Password Checkup dus bij helpen. Alle informatie wordt naar Google verstuurd en is versleuteld. Google zelf zegt dat het geen enkele mogelijkheid heeft om je data te zien. De wachtwoorden in de database zijn gehasht en versleuteld. De waarschuwingen die gegenereerd worden, komt alleen lokaal op jouw apparaat.

Overigens is Google niet de enige met een dergelijke dienst. De wachtwoordmanager 1Password heeft een integratie om je wachtwoorden te controleren tegenover de database van Have I Been Pwned, dat ook gelekte wachtwoorden verzameld.

Foto: Shutterstock.com