Huawei gebruikt AI om 200 jaar oude ‘Unfinished Symphony’ af te maken

Huawei symfonie

Schubert maakte bijna 200 jaar geleden zijn beroemde achtste symfonie. Die symfonie is echter niet alleen beroemd omdat hij zo goed is, maar omdat hij nooit werd afgemaakt. Tot nu dan, want Huawei heeft aan de hand van kunstmatige intelligentie (AI) de symfonie wel afgemaakt. Het voltooide stuk werd deze week in de Cadogan Hall in Londen ten gehore gebracht.

Waarom Schubert zijn symfonie nooit heeft afgemaakt, is onbekend. Een aantal musicologen stellen dat dit te wijten is aan zijn slechte gezondheid. Anderen stellen juist dat hij werd afgeleid door zijn vervolgwerk. Maar één ding is wel zeker: met dit stuk zette hij muzikaal de toon voor andere (laat)romantische werken.

AI

Het stuk is nu dus wel af, dankzij Huawei AI. Daarmee wil het bedrijf aantonen wat AI allemaal kan doen. Het stuk werd afgemaakt met behulp van de dual Neural Processing Unit in de Huawei Mate 20. Het AI-model analyseerde het timbre, de toonhoogte en het metrum van de twee bestaande delen, en genereerde de melodie voor het derde en vierde deel.

Het afgeronde stuk is inmiddels dus opgevoerd, al is hier helaas nog geen video van te vinden. Deze week werd de uitvoering gedaan door het English Session Orchestra. Ook werkte Huawei samen met componist Lucas Cantor, die eerder een Emmy-award won.