Nieuwe Fitbit’s One en Zip synchroniseren direct met iPhone

De primeur was voor de bezoekers van QS Conference in San Francisco dit weekend: Fitbit lanceert niet één maar liefst twee nieuwe activiteitsmeters. Dit betekekent dat de toch al populaire Fitbit Ultra vanaf nu gezelschap krijgt van grotere zus One en kleine broer Zip. Beiden nieuwe modellen hebben echter één groot voordeel ten opzichte van de Ultra: ze ondersteunen het direct syncen met je iPhone middels Bluetooth.

De nieuwe Fitbit One Wireless Activity + Sleep Tracker komt naar alle waarschijnlijkheid medio oktober in de schappen en geldt als de opvolger van de huidige Fitbit Ultra. Net als laatsgenoemde zal ook de One je stappen tellen, het aantal trappen dat je gelopen hebt bijhouden, je meer inzicht geven over je slaappatroon en je vertellen hoeveel calorieën je hebt verbrand op een dag. Daarnaast is de One voorzien van een stil (tril) alarm, zodat je – bij het dragen in bed voor je slaappatroon – in de ochtend in alle stilte gewekt wordt.

De Zip, afgebeeld op de afbeelding hierboven, moet het instapmodel van Fitbit worden. In vijf opvallende kleuren en een ongekend lage prijs van $59.95 is de mini Fitbit vanaf nu al te koop. De lage prijs is uiteraard terug te vinden in de specs: de Zip mist de functionaliteiten om de trappen gedurende een dag bij te houden en heeft ook geen optie om je slaap te monitoren. Daarnaast worst het apparaatje gevoed door een niet-oplaadbare batterij, wat betekent dat je deze na ongeveer 4 tot 6 maanden moet vervangen.

Volgens de makers is er veel zorg gestoken in de bevestiging van de Fitbit op je kleding. Veel gebruikers raken het kleinnood namelijk nogal vlug kwijt omdat het loslaat van riem of broekzak. Het nieuwe “two-piece sleeve” design en een andere soort kunststof voor de behuizing zouden er voor moeten zorgen dat het apparaat beter op zijn plek blijft. Er is ook veel vraag naar een “armband”-vorm voor de Fitbit, maar persoonlijk snap ik dit niet. Ik gebruik zelf ook de Nike+ FuelBand naast mijn Fitbit, maar het aller, allergrootste voordeel van de Fitbit vind ik toch echt dat hij gemakkelijk in broekzak of jas kan worden weggestopt en toch blijft tracken. Nee, niet iedereen vindt de FuelBand een prachtig ontwerp en het past zeker niet voor elke gelegenheid.

Het allerbelangrijkste nieuws voor de gebruiker zijn echter de prijzen die Fitbit rekent voor de nieuwe One en Zip. Want waar Nike met veel marketingbudget probeert om met de FuelBand á 139 euro het “self tracking” bij een breed publiek te introduceren, gaat de nieuwe Zip rond de 45 euro uitkomen en zal de One (waarschijnlijk) geprijst worden op 90 euro. Het maakt de drempel om het überhaupt een keer te proberen in ieder geval een stuk lager.

Meer informatie op de website van Fitbit.