Nieuwe iRiver headphones meten je hartslag via je oren

Terwijl we stiekem wachten op de eerste Fuelband of Fitbit-armband met hartslagmeter vertikken we het om de hele dag met een band om de borstkas te lopen. Wie toch een oogje in het zeil van zijn hartslag wil houden, bijvoorbeeld tijdens het sporten of forensen, zou zijn voordeel kunnen doen met de nieuwe headset die iRiver presenteerde tijdens de CES in Las Vegas vorige week.

De nieuwste headset van iRiver bestaat eigenlijk uit twee delen: een hartmeter die via een oxymeter razendsnel de verkleuringen (en dus doorbloedingen) op je huid analyseert en je hartslag daaruit bepaald en een activity tracker die afstand, snelheid, kadans, verbrande calorieën en je VO2max (je maximale zuurstof inname) inzichtelijk maakt.

Vooral die laatste is interessant omdat VO2max op hoog niveau alleen getest kan worden met een speciaal masker dat je draagt terwijl je op een loopband actief bent. De producten van de nieuwe iRiver-headset claimen echter binnen 7% foutmarge van die test te komen, een getal dat – mits gehaald – natuurlijk nog steeds tamelijk indrukwekkend is en genoeg inzicht geeft.

xlarge

De eerste reviews zijn intussen gedaan en vooral voor het hardlopen en fietsen bleek de headset een tamelijk indrukwekkende toevoeging. De meter blijkt goed te blijven zitten en kan door dat goede contact ook accuraat meten. Ook bleken de dopjes comfortabel te zitten in het gemiddelde oor, wat natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk is.

Tijdens de presentatie op de CES werd de set iRiver GO genoemd en sprak men over een lancering inclusief Bluetooth sync met iPhone en Android ergens deze zomer. Een prijs was nog niet bekend.

Maar misschien is nog wel de belangrijkste vraag: hoe klinken de oordoppen? Want je koopt een headset toch vooral vanwege zijn geluidskwaliteit. En als we daar een antwoord op hebben… Wie speelt er in hemelsnaam tennis met zijn oordoppen in!?