Nieuwe McLaren Formule 1 auto wordt bestuurd via hersengolven

Je hebt concept cars en je Concept Cars. De MP4-X van McLaren valt absoluut in die laatste categorie. Met de futuristische Formule 1 bolide zet het bedrijf niet alleen een stip op de horizon voor de autosport, maar voor de autobranche in zijn geheel.

De MP4-X is een concept uit de Britse renstal en is volgens McLaren in nauwe samenwerking gebouwd met Jenson Button. Maar wie de sport en de ontwikkelingen er omheen een beetje heeft gevolgd, herkent ook direct een beetje Nederlandse inspiratie in het ontwerp. De afgesloten cockpit van de MP4-X zagen we namelijk eerder al bij de concepten van de Nederlandse ontwerper Andries van Overbeeke.

m19

Maar het team van McLaren is daar niet opgehouden: die cockpit is namelijk uitgerust met een zeer geavanceerd heads-up display (HUD), zodat coureurs razendsnelle feedback krijgen over hun voertuig. Die razendsnelle aanpassingen werken trouwens twee kanten op: de MP4-X is uitgerust met een systeem dat hersengolven van de bestuurder kan uitlezen en op basis van die golven het gedrag van de auto kan aanpassen.

Overigens is de concept car niet alleen vernieuwend voor de (professionele) autosport: McLaren denkt dat een aantal toepassingen ook zeker hun weg kunnen vinden naar de consumentenmarkt. Het adaptieve materiaal waar de auto mee gebouwd is, is een goed voorbeeld. Een verhoogde elasticiteit van de beplating moet er voor zorgen dat bepaalde onderdelen na een crash niet meer breken, maar buigen – terug in hun originele vorm.

Meer over de futuristische MP4-X van McLaren is te lezen bij Wired.

m14