Nieuwe smartphone apps maken enorme sleutelbossen overbodig

Als we de trendwatchers mogen geloven, zullen we in 2013 een enorme toename van toepassingen rond het “connected home” zien. En hoe sluit je zo’n huis van de toekomst af? Precies, met een “connected voordeur” natuurlijk! Twee spelers in dat segment zullen nog dit jaar op de markt verschijnen.

Het Duitse Frauenhofer instituut publiceerde vorige week hun onderzoek naar geautomatiseerde sloten en smartphone apps inclusief het bijbehorende prototype “Sharekey”. De onderzoekers maken in hun project gebruik van een slot met NFC-chip, wat betekent dat de smartphone waar de app op moet draaien ook NFC aan boord moet hebben.

De gebruikers kunnen vervolgens hun telefoon voor het slot zwaaien en de deur gaat automatisch open. Maar de app laat ook toe om “de sleutel” te delen met anderen, bijvoorbeeld vrienden, een huisgast of de loodgieter die ‘s-middags langskomt. Via de app kan de eigenaar bepaalde parameters, zoals beperkte toegangstijd, meegeven wanneer hij toegang verleent.

Volgens Alexandra Dmitrienko, als onderzoeker verbonden aan het project, moet de app zorgen voor een nieuwe manier van benaderen van toegang tot je huis: “For instance, I can grant the building superintendent access to my apartment for a short period so that he can open the door for the gas meter to be read while I’m at work.

Terwijl ShareKey naar alle waarschijnlijkheid pas tijdens de CeBIT in maart voor het eerste te zien zal zijn, begint het crowdfunded Lockitron dan al met het verzenden van hun eerste “connected locks”. In 2012 wist het bedrijf liefst $2.3 miljoen op te halen via crowdfunding. Niet via Kickstarter, maar via donaties via hun eigen site.

De Lockitron is een uitbreiding op bestaande “dead bolt”-sloten en werkt met Wifi in plaats van NFC. Dat zorgt er niet alleen voor dat je de app kunt draaien op een grotere selectie telefoons (want NFC is geen vereiste meer), maar ook dat je het slot van elke plek in de wereld kunt bedienen. Nadeel is weer dat de Lockitron niet met alle sloten wereldwijd compatible is.

In alle branches wordt er gekeken naar de toepassingen van slimme sloten. Zo heeft Hyundai recent nog aangekondigd dat het vanaf 2015 de toegang tot auto’s wil laten lopen via NFC.

Hoe mooi het systeem ook is, het geeft toch ook een beetje een kriebel. Je telefoon kwijtraken is nu extra zorgelijk. Om nog maar te zwijgen over de indrukwekkende innovatieslag die het inbrekersgilde kan gaan maken…

De Lockitron is nu te bestellen voor $179 en zal vanaf mei geleverd worden. Van ShareKey zijn nog geen exacte prijzen en data bekend.