Nieuwe techniek laat kankercellen beter analyseren

Een nieuwe techniek om 3D-modellen te creëren kan wel eens een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst van de medische wereld. De techniek laat namelijk precies zien hoe kankercellen na verloop van tijd groeien en muteren. Onderzoekers krijgen dankzij deze nieuwe techniek namelijk een beter beeld van hoe de ziekte zal verlopen.

Elke gekleurde bol staat voor een aantal kwaadaardige cellen, die bij kankerpatiënten in een korte tijd de gezonde cellen ontgroeien. De techniek zorgt ervoor dat onderzoekers veel sneller kunnen zien hoe groot de tumor precies is. Bij eerdere simulaties was dit nog niet zo accuraat, waardoor de onderzoekers altijd rekening moesten houden met de kans op afwijkingen in de simulatie.

110203-116_0

In de toekomst zal deze techniek ervoor zorgen dat verschillende soorten kanker beter begrepen zullen worden. Onderzoekers kunnen de techniek bijvoorbeeld gebruiken bij het testen van nieuwe medicatie. Ook is het mogelijk om aan de hand van het 3D-model te zien of de medicijnen bij een bepaalde patient daadwerkelijk aanslaan en is het eenvoudiger om de juiste behandelwijze te kiezen.

Het onderzoek naar deze nieuwe technologie is uitgevoerd door een groep onderzoekers van the University of Edinburg, Harvard University en Johns Hopkins University. Tijdens de studie werd er gebruik gemaakt van wiskundige algoritmes, zodat nauwkeurig bepaald kon worden hoe snel bepaalde tumors groeien.