Nieuwe thuistest geeft inzicht hoe je lichaam reageert op medicijnen

Nadat we met 23AndMe al bekend werden gemaakt met het uitvoeren van voorheen heftige tests in de thuisomgeving, wil het Amerikaanse Genome Liberty de volgende stap maken. Hun project brengt genetische tests in de huiskamer en laat je zelf testen hoe je lichaam reageert op bepaalde medicijnen.

Is dit hoestdrankje eigenlijk wel goed voor je en heb je stiekem niet te maken met een allergie voor een bestandsdeel, zonder dat je het weet? Het is geen vraag die we ons zelf altijd stellen voordat we de voorgeschreven medicijnen gaan nemen.

Het Amerikaanse Genome Liberty wil die verantwoordelijkheid echter wel weer terugbrengen bij ons, de patiënt. Want hoewel je kunt twisten of de voorschrijvende arts je niet beter kan begeleiden, komen er ook steeds sterkere medicijnen beschikbaar zonder recept. Een test van Genome Liberty zorgt er echter voor dat je voor inname kan checken hoe je lichaam zal reageren.

The test will tell people which medications they should take and which they should avoid based on markers in their DNA

In de huidige opzet is de test van Genome Liberty grotendeels te vergelijken met het werk van 23AndMe. De test bestaat uit een setje hulpmiddelen om een DNA-sample te verzamelen en versturen naar het lab van de Amerikaanse onderneming. Zij onderzoeken vervolgens je DNA en geven je mogelijke abnormaliteiten aan je terug.

Vooruitstrevend en met twee mogelijke hindernissen op de loer. Net als 23AndMe ontbreekt het de tests van Genome Liberty nog aan officiele goedkeuring van de Amerikaanse instanties. Daarnaast is de vraag of (huis)artsen bereid zijn hun behandeling aan te passen op basis van deze zogenaamde “thuistests”.

Dat laatste is volgens oprichter Jeffrey Rosenfeld echter snel op te lossen: “If a doctor doesn’t want to accept these results, then find a different doctor.