Onderzoek 23AndMe levert inzicht in de oorzaak van striae

Meer genetisch nieuws en wederom met een doe-het-zelf tintje. Onderzoek van het Amerikaanse bedrijf 23AndMe, bekend van de DNA-test voor thuis heeft namelijk weten te achterhalen wat de oorzaak is van striae.

Tot voor kort was de directe aanleiding voor striae een wetenschappelijk raadsel. Het werd vooral toegeschreven aan de snelle toe- of afname van gewicht, bijvoorbeeld door zwangerschap. Maar ook langdurige stress of een bepaalde erfelijkheid werd genoemd als mogelijke oorzaken.

Uit het onderzoek van 23AndMe blijkt dat er vier genen aangewezen kunnen worden als verklaring waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor striae dan andere. Opvallend is dat blijkt dat vooral elastine van groot belang is. Huidige behandelingen van striae zijn namelijk gericht op collageen, waardoor deze feitelijk zinloos blijken.

Het onderzoek van 23AndMei werd gedaan op het materiaal dat het bedrijf beschikbaar had van liefst 30.000 klanten van Europese afkomst. Daaruit bleek overigens ook dat liefst 50 tot 80 procent van hen last heeft van striae.