Nieuwe vingerafdrukscanner Synaptics past in volumeknop van smartphone

Smartphone knoppen

De meeste vingerafdrukscanners zitten in de homeknop of aan de achterkant van een smartphone. Dat kan dankzij Synaptics voortaan ook anders. Het bedrijf heeft een kleinere vingerscanner gemaakt, die in de volumeknoppen aan de zijkant van een toestel verwerkt kan worden. Dit maakt het makkelijk om bijvoorbeeld de wijsvinger voor een scan te gebruiken.

De scanner van Synaptics zal vermoedelijk worden gebruikt in telefoons van andere fabrikanten. HTC gebruikte een eerdere versie van het apparaatje al voor de HTC One Max en ook Samsung maakt gretig gebruik van de technologie. Overigens duurt het wel even totdat we hem in actie gaan zien, want de massaproductie zal pas in het derde kwartaal dit jaar van start gaan.

De sensor van Synaptics is meer dan alleen kleiner geworden: hij is ook iets veiliger. Zo kan een smartphone bijvoorbeeld zien hoe echt je vinger aanvoelt, om het gebruik van nepafdrukken tegen te gaan. Een hele geruststelling, want deze (vrij omslachtige) truc is op dit moment de enige manier om een vingerafdrukscanner te omzeilen. Een truc die ook werkte bij een Samsung Galaxy-telefoon met daarin de technologie van Synaptics.

Synaptics speelt slim in op Apple’s nieuwe functies. De vingerscanner is immers een alternatief voor Touch ID dat eerder in de iPhone werd geïntroduceerd. Daarnaast toont de fabrikant op Mobile World Congress zijn ClearForce-scherm – dat net als Apple’s 3D Touch-technologie werkt. Voor Android-telefoons overigens niks nieuws, want Huawei heeft al een drukgevoelige telefoon.