Nieuwe wet maakt ‘groene daken’ verplicht in Frankrijk

Opvallend nieuws uit Frankrijk: daar heeft de regering eind vorige week een nieuwe wet goedgekeurd die nieuwbouw in Franse steden verplicht om daken te voorzien van stadstuinen of zonnepanelen.

De nieuwe wet geldt alleen voor gebieden met een commerciële bestemmingen. De wet schrijft voor dat de daken van nieuwe gebouwen worden bedekt met planten of zonnepanelen.

De ‘groene daken’ hebben niet alleen een sterk isolerend effect, zou helpen ook bij het opvangen van regenwater en geeft fauna een betere kans te overlegen in het stedelijke oerwoud.

De aangenomen wet is overigens een flink stuk beperkter dan waar men tijdens de eerste schetsen aan dacht. In de gesprekken toen ging het over het bedekken van hele oppervlaktes van daken op alle nieuwe gebouwen. Nu geldt de wet alleen voor commerciële bouw.

Frankrijk is een Europese voorloper, maar de primeur van verplichte ‘groene daken’ is toch echt voor Toronto. Deze Canadese stad nam in 2009 al een wet aan die groene daken verplicht stelde op alle industriële gebouwen en woningen.