Minister Kamp: ‘Uber is niet te negeren’

Minister Kamp van Economische Zaken is van mening dat vernieuwende bedrijven als Uber en Airbnb niet te negeren zijn. Dat liet de minister gisteren weten in een gesprek met tv-programma Buitenhof.

Bedrijven als Airbnb en Uber horen er volgens de minister helemaal bij: “Ze stellen consumenten in staat om keuzes te maken”. Daarnaast zouden de diensten er voor zorgen dat er een groter aanbod en hogere kwaliteit wordt geleverd binnen branches.

Kamp noemde de huidige wetgeving op sommige onderdelen te ‘conserverend’ en denkt dat deze met een frisse blik zal moeten worden bekeken om alle nieuwe mogelijkheden te benutten. De minister zou in een nieuwe wetgeving veel meer ruimte willen bieden voor nieuwe initiatieven.

Daarmee sluit de minister zich aan bij de visie van Gadi Ben-Yahuda, die vorige week tijdens SXSW een betere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven adviseerde. Volgens de Amerikaan zijn bedrijven als Uber en Airbnb nu teveel bezig met schoppen tegen de wet, zonder te beseffen dat deze ook bestaat om burgers in bescherming te nemen.

Over de gespannen sfeer tussen de taxidienst Uber en de traditionele taxibedrijven was Kamp helder: kennelijk wil de klant een ander product of een ander soort dienst. “Als  anderen dat beter organiseren dan jij dat doet, moet je zorgen dat je daar bijhoort.”

In diezelfde lijn reageerde ook Neelie Kroes vorig jaar op de commotie rond Uberpop, toen er in meerdere landen rechtzaken werden aangespannen tegen de taxidienst. “De wet is er niet om je te vertellen dat alles comfortabel blijft en dat morgen alles hetzelfde zal zijn”, aldus de toenmalig Eurocommissaris.