HaLow: Nieuwe wifi-standaard zorgt voor beter bereik én gebruikt minder energie

De Wi-Fi Alliance, de organisatie die afspreekt hoe wifi-standaarden werken, heeft een nieuwe versie goedgekeurd. De zogeheten “HaLow”-standaard gaat functioneren op de ongelicenseerde 900 MHz-band.

In vergelijking met de 2,4 GHz standaard die nu vaak wordt gebruikt, heeft de nieuwe standaard het dubbele bereik en is hij beter in staat om door muren te communiceren. Daarentegen is de bandbreedte bij een lagere frequentie ook lager, dus zal de snelheid van HaLow relatief laag zijn.

Het idee is dat onder andere veel Internet of Things-producten met deze nieuwe standaard uit worden gerust, zodat ze binnenshuis zonder al te veel problemen verbonden kunnen zijn. Koelkasten en lampen zijn immers niet altijd te verplaatsen voor beter wifi-ontvangst.

Aan de protocollen, de manier waarop apparaten via wifi met elkaar communiceren, verandert volgens de WiFi Alliance weinig. Deze worden “grotendeels overgenomen vanuit de bestaande protocollen.” De bedoeling is dat nieuwe routers naast de nieuwe band ook de huidige banden (2,4 en 5 GHz) blijven gebruiken. “De nieuwe standaard opent de deuren voor nieuw en energiezuinig gebruik in het slimme huis, de verbonden auto, maar ook in de industrie, retail, landbouw en slimme steden.”

Wanneer we de eerste producten gaan zien de gebruikmaken van de nieuwe standaard is nog niet bekend, wellicht dat daar deze week, tijdens de CES 2016, meer bekend over wordt.