Technologie en snelheid: Dit is de geheimzinnige Faraday Future FFZERO1 conceptauto

Het was al even bekend dat de mysterieuze autofabrikant Faraday Future een conceptvoertuig ging aankondigen op ’s werelds grootste technologiebeurs: de CES 2016. De FFZERO1 is een elektrische (circuit)auto met een aandrijvingskracht van maar liefst 1000 PK met een nogal opvallend uiterlijk.

Faraday Future is een autofabrikant die zich richt op de productie van elektrische auto’s. Het bedrijf is gevestigd in de Amerikaanse staat Californië, waar naast alle grote technologiebedrijven ook Tesla gevestigd is. Het geld dat de fabrikant nodig hebt om ook daadwerkelijk een auto op de markt brengt komt voornamelijk uit China.

De FFZERO1 is een conceptvoertuig waarmee Faraday Future zijn visie wil delen met de wereld. De eerste auto die op de markt komt zal er anders uitzien.

De vorm van de FFZERO1 is misschien één van zijn meest opvallendste kenmerken, maar ook vanbinnen gaat het om een zeer speciaal voertuig. Met 1000 PK wordt de conceptauto een waar racemonster en moet het voertuig van 0 naar 100 km/u kunnen accelereren in minder dan drie seconden.

Faraday

Het voertuig beschikt over een glazen dak en -niet geheel verrassend- bestaat het interieur voornamelijk uit carbon fiber, een licht maar sterk materiaal dat in bijna iedere raceauto terug te vinden is. Uit de video blijkt dat je jouw smartphone kunt plaatsen in het midden van het stuur, wat een opvallende plek is. Het conceptvoertuig zit vol met slimme sensoren, zo moet het voertuig allerlei biometrische data verzamelen van de bestuurder en wordt de FFZERO1 geleverd met een speciale helm die de chauffeur voorziet van water en zuurstof.

Tegenover The Verge laat Nick Sampson, verantwoordelijk voor R&D en engineering bij Faraday, weten dat de basis van het voertuig modulair opgebouwd is. “We kunnen het aantal en de kracht van de aandrijvingssystemen makkelijk aanpassen. We kunnen daarnaast ook de fysieke afmetingen en het elektrische vermogen van de batterijen aanpassen. Dat is uniek in vergelijking met ander spelers in de industrie. Het onderliggende verhaal gaat om het platform dat we aan het bouwen zijn.”