Nieuwe windmolen kan energie uit een orkaan halen

We halen al tijden energie uit de wind, maar als er een typhoon of een orkaan langskomt, moeten we windmolens toch echt uitzetten. Wind van die kracht kunnen ze namelijk niet aan. Maar de windturbine van een Japanse ingenieur genaamd Atsushi Shimizu kan dat wel, schrijft Engadget.

De uitvinding van Shimizu kan typhoons en orkanen aan en kan de verwoestende kracht omzetten in bruikbare energie. Het apparaat kan zelfs rechtop blijven staan als er harde wind en regen is, dankzij een verticale as en wieken met aanpasbare snelheden. Handig, want in Japan hebben ze vaak last van dit soort extreem weer.

Bovendien komt er flink wat energie vrij bij een typhoon. Slechts een zo’n storm kan Japan vijftig jaar lang voorzien van stroom, zegt Shimizu. Daarmee kan het land een “supermacht qua wind” worden. Dat klinkt mooi, maar zo eenvoudig is het allemaal niet. Want zelfs als de machine al die energie kan verzamelen, dan nog is het moeilijk om het allemaal ergens op te kunnen slaan. Op dit moment hebben we namelijk geen batterijen die dat aankunnen.

Toch worden er al wel prototypes van de windturbine geïnstalleerd. Eerder dit jaar gebeurde dat al in Okinawa, de volgende moet bij de Tokyo Toren of bij het nationale stadium van Japan – waar de Olympische Spelen in 2020 worden gehouden – komen.