Nike Fuelband koppelen aan Fitbit. Of toch niet?

Je data uit de Nike Fuelband koppelen aan je dashboard in Fitbit? Waarom zou je dat willen? In mijn geval omdat al mijn vrienden en familie die uberhaupt een activity tracker dragen, een Fitbit hebben. Het sociale component is belangrijk. Ik wil meer stappen zetten dan de mijn vriendin, mijn broertje, zijn vriendin en mijn moeder.

Fitbit Deamon

Ik ging op onderzoek uit. Mijn hoop was al snel gevestigd op Fitbit Deamon. Door zowel in te loggen met je Fitbit account en je Nike Plus account zouden beide profielen gekoppeld worden. De eerste stappen gingen goed. Het inloggen verliep voorspoedig, maar de Fitbit kon geen activiteiten importeren vanuit mijn Nike Plus profiel. Vreemd. Via Twitter heb ik Fitbit Deamon gevraagd of het komt omdat ik een nieuwe Fuelband SE draag. Ik vermoed overigens dat het vooral gaat om Nike plus data die je uit de app met GPS haalt. Of de pod die je in je schoen kan doen. Jammer!

Nike Fuelband koppelen aan Fitbit via Fitbit Deamon?

Nike Fuelband koppelen aan Fitbit via Fitbit Deamon?

Syncmetric

Mijn volgende idee was om op zoek te gaan naar generieke platforms. In deze platforms kun je data van je verschillende wearables en andere tools inladen. In Syncmetrics kan ik zowel mijn Nike Plus account als mijn Fitbit account koppelen. Helaas blijft het daarbij. Hoe mooi is het als een dergelijk platform een sluis is tussen beide accounts.

Mijn data is van mij?

Begin dit jaar schreef Paul Miller een goed stuk over wearables. Van wie is de data die je verzamelt met je activity tracker? De fabrikanten proberen je binnen hun eigen domein te lokken. Een apparaat, exclusieve synchronisatie, een eigen applicatie en een eigen website. Maar wat betreft de ruwe data? Juist dat is interessant om te exporteren, te analyseren en met andere datasets te gebruiken.

Fuelband koppelen aan Fitbit via Fitbit Deamon. Werkt nog niet voor mij...

Fuelband koppelen aan Fitbit via Fitbit Deamon. Werkt nog niet voor mij met de Fuelband SE.

Nike is de grootste boef

Wie doen het wel goed? Nike houdt de data voor zichzelf. Het exporteren van je aantal stappen, calorieën of zelfs Fuel is (bijna) onmogelijk. Fitbit is het meest ver met het vrij geven van data. Zelf heb ik dat ook ervaren. Het is niet moeilijk om mijn Fitbit data over te zetten naar een Google spreadsheet. Fitbit heeft een goede API (Application Programming Interface). Als het ware een stopcontact waar andere software en online diensten hun stekker op kunnen aansluiten.

Op zoek naar een universele standaard

Continue Health Alliance is een non-profit instelling die een vast format promoot voor het uitwisselen van data. Withings en Fitbit hebben zich hierbij aangesloten. Maar om mijn stappen van mijn Fuelband te exporteren naar mijn Fitbit dashboard? Dat is nu nog een stap te ver.