Nog geen idee op wie je woensdag gaat stemmen? Doe één van deze stemwijzers

Verkiezingen Tweede Kamer 2023, stemwijzers

De Tweede Kamerverkiezingen komen nu snel dichterbij. Toch is het voor velen nog geen uitgemaakte zaak op wie ze dan gaan stemmen. Heb jij ook nog geen idee? Probeer dan eens één van de vele stemwijzers. Wij zetten een paar interessante opties voor je op een rij. De beste tip die we overigens kunnen geven is om niet op één stemwijzer af te gaan, maar de resultaten van meerdere te combineren.

Algemene stemwijzers: StemWijzer en Kieskompas

De meest bekende stemwijzers zijn natuurlijk de StemWijzer en het Kieskompas. Deze twee hulpmiddelen stellen vragen over allerlei verschillende onderwerpen – van wonen tot energie, van migratie tot het onderwijs en de zorg – zodat je een goed beeld kunt krijgen welke partijen over de volle breedte het beste bij je aansluiten.

De twee verschillen wel ietsje van elkaar. De StemWijzer geeft eens telling en vraagt of je het daarmee eens, oneens of geen van beide bent. Het Kieskompas laat je per stelling breder antwoorden: je kunt het ermee eens, helemaal mee eens, neutraal, niet mee eens of helemaal niet mee eens zijn.

Ook de uitslag is ietsje anders. Het Kieskompas geeft aan waar in het spectrum de verschillende partijen en jij staan. Ben je bijvoorbeeld links progressief? Dan kom je in de buurt van bijvoorbeeld SP, DENK en GroenLinks/PvdA. Ben je rechts conservatie, dan kom je meer bij bijvoorbeeld het CDA, BBB en de VVD in de buurt. StemWijzer is daarentegen is eenvoudiger in zijn uitslag: de tool geeft aan wie het vaakst hetzelfde antwoord gaf als jij.

Voor jongeren: Young Voice

Feit is helaas nog altijd dat jongeren minder vaak gaan stemmen dan gemiddeld. Dat zou onder meer te maken hebben met dat ze niet goed weten waar de verkiezingen over gaan of uit welke partijen ze kunnen kiezen – laat staan dat ze weten waar die partijen dan voor staan. Enter Young Voice, een stemhulp speciaal gemaakt voor jongeren.

Young Voice laat je zelf kiezen welke onderwerpen je belangrijk vindt. Daarna krijg je een aantal stellingen, die worden toegelicht met een kort filmpje. In dat filmpje hoor je hoe de situatie nu is en enkele voor- en tegenargumenten voor de stelling, zodat je begrijpt waar het precies over gaat. Per stelling geef je aan of je het ermee eens of oneens bent. Na minstens 20 stellingen krijg je een overzicht van welke politieke partij het beste bij jou past.

Voor digifans: Technologie Kieswijzer

Fake news, privacy, big tech, AI en cybercrime – er gebeurt nogal wat op techvlak. Politieke partijen besteden daar logischerwijs ook steeds meer aandacht aan, als is het zeker niet het meest prominente onderwerp tijdens de campagne. Maar mocht jij juist dit nou belangrijke onderwerpen vinden en willen weten hoe de verschillende partijen over tech denken, dan kun je goed terecht bij de Technologie Kieswijzer.

De Technologie Kieswijzer geeft zeventien vragen, waar je steeds voor één antwoord kiest. De eerste vraag draait bijvoorbeeld om waar de verantwoordelijkheid voor de digitalisering van de Nederlandse samenleving moet liggen. Daarop kun je antwoorden geven als: een minister van digitale zaken, de overheid, de nationale digitale toezichthouders, een nationaal Burgerforum voor Digitale Zaken of de markt.

Als alle stellingen zijn ingevuld, kies je welke onderwerpen je het meest belangrijk vindt. Daarvan krijg je vervolgens te zien welke partijen daarin het meeste raakvlak met je hebben. En natuurlijk kun je ook de volledige lijst met onderwerpen zien, om te bekijken wie op welk punt het dichtste bij jouw mening zit.

Wie stemde hoe: Stemmentracker

Veel stemwijzers kijken naar partijprogramma’s en de plannen van partijen. Maar er zit natuurlijk al een groot aantal politieke partijen in de Tweede Kamer, wat betekent dat zij al gestemd hebben over bepaalde onderwerpen en zo hun kleur hebben laten zien. Juist dat soort informatie kun je goed gebruiken om te bepalen welke partij het beste bij je past. En gelukkig is er Stemmentracker, dat precies hierop inspeelt.

Stemmentracker geeft dertig stellingen, waar partijen al over gestemd hebben in de tijd sinds de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Je weet daardoor dus precies wat hun stemgedrag hierover is in de Tweede Kamer. Logischerwijs worden dus per vraag ook alleen partijen meegenomen die daadwerkelijk aanwezig waren bij de stelling. Anders hebben ze immers niet gestemd en is het dus ook niet mogelijk om te vergelijken of hun stemgedrag met dat van jou overeen komt.

Aan het einde van de dertig stellingen krijg je te zien welke drie partijen het vaakst hetzelfde stemden als jij dat doet.

Zorg, wonen en klimaat: kleinere Kieskompassen

Er zijn een aantal thema’s waar veel over gesproken wordt en waar mensen vaak een sterke mening over hebben: wonen, klimaat en energie, en zorg. Voor deze drie onderwerpen heeft het Kieskompas speciale kleinere Kieskompassen gemaakt, zodat je precies kunt zien welke partijen op die onderwerpen het dichtste bij jouw mening komen. Het gaat om het Woonkieskompas, het Klimaat- en Energiekieskompas en het Zorgkieskompas. De Kieskompassen werken hetzelfde als de algemene variant.

Foto: Shutterstock