Fans proberen Shadow and Bone te redden: hoe groot is de kans dat het lukt?

Shadow and Bone

Groot was de verontwaardiging vlak voor het weekend, toen bleek dat Netflix de stekker uit de populaire fantasyserie Shadow and Bone trekt. Op sociale media klinkt kritiek en al snel verscheen een petitie van fans om de serie te redden. Hoe groot is de kans dat dit lukt?

Shadow and Bone is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van Leigh Bardugo en heeft inmiddels twee seizoenen. Beide seizoenen werden goed ontvangen en kregen rond de tijd van de release een plek in de top 10 meest populaire series op Netflix op dat moment. Ook de reviews liegen er niet om: de serie krijgt op Rotten Tomatoes van zowel het publiek als recensenten een score van 84%. Het tweede seizoen eindigde bovendien met een flinke cliffhanger én er werd destijds nog gesproken over een spin-off die om de Crows draait.

Toch heeft Netflix aangekondigd de serie na twee seizoenen stop te zetten. En ook die spin-off komt er niet. Waarom precies, dat heeft de streamingdienst niet bekendgemaakt. Maar er zijn wel wat redenen te noemen. Variety meldt dat Netflix zijn contentstrategie eens goed onder de loep neemt, als gevolg van de stakingen van acteurs en schrijvers de afgelopen maanden. Daarnaast zou de serie niet voldoende bekeken zijn om op te wegen tegen de enorm hoge kosten die nodig zijn om Shadow and Bone te maken.

Fans boos

En zo kwam er dus plots een einde aan de serie, tot woede van fans. Logisch, want er zijn nog diverse losse eindjes. Seizoen 2 eindigde met Mal en Alina die uit elkaar gingen, Mal die Sturmhund werd en Alina die met Nikolai trouwt. En dan hebben we het nog niet eens over de brute aanval in Ravka door een heartrender onder de invloed van Jurda Parem, het feit dat Matthias nog altijd in de gevangenis zit en Nikolai die geïnfecteerd is geraakt door een nichevo’ya.

Al snel verscheen er een petitie op change.org, die op moment van schrijven al ruim 120.000 keer is ondertekend. De fan die de petitie startte vindt dat de Crows en Alina het verdienen om een waardig einde te krijgen aan hun verhaal, waar veel fans het dus mee eens zijn. Doel van de petitie is dan ook dat er nog een derde seizoen komt van Shadow and Bone (en bij voorkeur ook de spin-off), bij Netflix of bij concurrenten als Amazon, HBO of Disney+.

Hoe kansrijk is dit?

Het is zeker niet voor het eerst dat Netflix een geliefde serie stopzet en het zou ook niet de eerste keer zijn dat er toch nog een vervolg op komt, na acties van fans. Een bekend voorbeeld is Sense8, een sci-fiserie op Netflix die in 2017 gecancelled werd na twee seizoenen. Destijds was het nog ongebruikelijk dat Netflix een serie plots stopzette, maar Sense8 had zo’n gigantisch budget dat de streamingdienst niet anders kon. Maar het verhaal was alles behalve klaar en fans accepteerden het einde niet. Er werden petities opgezet, brieven geschreven en op sociale media geklaagd. En dat werkte: er kwam een twee uur durende laatste aflevering om het verhaal af te ronden.

Er zijn daarnaast series die eerder op andere zenders verschenen, die door Netflix werden opgepikt om af te maken. Denk aan Lucifer – gecancelled door Fox en opgepikt door Netflix voor nog eens drie seizoenen – Designated Survivor – gecancelled door ABC, opgepikt door Netflix voor een laatste seizoen – en Arrested Development, dat na drie seizoenen door Fox werd stopgezet en na zeven jaar werd opgepikt door Netflix voor nog eens twee seizoenen. Of meest recent: Warrior Nun, dat door Netflix werd stopgezet en nu toch nog een afsluiting zou krijgen, al is nog niet helemaal duidelijk hoe.

Gegeven hoeveel woede er is rondom het stopzetten van Shadow and Bone, zou je zeggen dat de kans bestaat dat Netflix overstag gaat. Forbes acht de kans echter niet heel groot. Shadow and Bone is enorm duur om te maken, vanwege een grote cast, veel werk op locatie en veel special effects. Steeds meer streamingdiensten – waaronder duidelijk Netflix – zien juist nu in dat veel geld uitgeven aan content lang niet altijd werkt, gezien diverse streamingdiensten vooral verlies maken in plaats van winst.

Tel daar de huidige economie bij op en je ziet dat het op zijn zachtst gezegd uitdagend wordt om de serie terug te brengen. Maar tegelijkertijd is het niet onmogelijk. Wie weet wat Netflix gaat doen…

Foto: Netflix