Nog geen idee waarop je gaat stemmen? Probeer deze kieswijzers eens

Provinciale Statenverkiezingen, stemmen

Heel volwassen Nederland mag morgen, op 15 maart, weer stemmen tijdens de Waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen. Maar op wie ga je dan stemmen? Met wie ben je het het meeste eens? En welke lokale opties zijn er bijvoorbeeld? Om dat soort vragen te beantwoorden zijn er diverse kieswijzers opgesteld.

Hoewel de Waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen lang niet zoveel aandacht krijgen als de Gemeenteraadsverkiezingen of de Tweede Kamerverkiezingen, zijn ze wél heel belangrijk. Maar waar stem je eigenlijk voor?

De verkiezingen voor de Provinciale Staten draaien om twee zaken. Allereerst stemmen we hiermee voor het bestuur van de provincie, die dus ook het beleid voor de hele provincie vaststelt. Dit bestuur beslist bijvoorbeeld waar nieuwe huizen, wegen en bossen komen, maar ook waar windmolens komen en hoeveel stikstof een bedrijf mag uitstoten. Maar er is een tweede belangrijke rol voor dit bestuur: de leden van de Provinciale Staten kiezen samen met de leden van de kiescolleges de Eerste Kamer. We stemmen dus ook indirect op welke partijen er in de Eerste Kamer moeten komen.

Daarnaast stemmen we nu voor de Waterschappen. Dit is een overheidsorganisatie die zorgt voor het waterbeheer in een bepaald gebied. Deze organisatie is dus verantwoordelijk voor het verzorgen van genoeg en schoon water, maar moet er ook voor zorgen dat we beschermd worden tegen te veel water. In een land als Nederland – dat grotendeels onder zeeniveau ligt – is dat natuurlijk best belangrijk.

Aan deze verkiezingen doen logischerwijs de grote, landelijke partijen mee. Maar er zijn vaak ook veel lokale opties of partijen die alleen meedoen met de Waterschappen. De kans bestaat dus dat je geen idee hebt waar je op moet gaan stemmen. Deze drie kieswijzers kunnen helpen.

Waterschapsverkiezingen

Allereerst is er een stemhulp speciaal voor de Waterschapsverkiezingen, gemaakt door Citisens en DPG Media. Hier kun je jouw regio selecteren of je eigen postcode invullen, waarna je stellingen voorgelegd krijgt die relevant zijn voor jouw regio. Per stelling kun je aangeven in hoeverre je het daarmee oneens of eens bent. Ook kun je per stelling toelichting krijgen van de verschillende partijen.

Aan het einde krijg je een lijst te zien van de partijen waar jouw mening het meeste mee overeenkomt. Vervolgens kun je op de partijen klikken om jouw antwoorden te vergelijken met die van de verschillende partijen.

Kieskompas voor de Provinciale Statenverkiezingen

Net als voor alle andere verkiezingen is ook het Kieskompas weer actief. In totaal krijg je hier 30 stellingen, waarop je kunt aangeven in hoeverre je het ermee eens bent. Aan het einde verschijnt vervolgens waar jij je in het politieke veld bevindt. Ben je bijvoorbeeld heel progressief en rechts? Of toch conservatiever? Of misschien zit je wel meer aan het linker spectrum.

In het veld is ook aangegeven waar de verschillende partijen zich vinden – de PvdD is vooral progressief links en de PVV vooral conservatief rechts – zodat je goed kunt zien wie er het dichtste bij jouw mening in de buurt zit. Ook kun je weer op de verschillende partijen klikken om te zien in hoeverre hun mening overeenkomt met die van jou.

Extra interessant: dit jaar heeft het Kieskompas ook een functie voor mensen die weinig van politiek weten of het allemaal wat ingewikkeld vinden. Zij kunnen hulp krijgen van Steffie, die alle stellingen voorleest. Ook kun je extra uitleg krijgen over bepaalde onderwerpen door op blauwgekleurde woorden te klikken. Denk bijvoorbeeld aan uitleg over wat de provinciale wegen zijn of wat bestaande natuurgebieden zijn. De optie om het Kieskompas met Steffie te doen verschijnt nadat je hebt aangegeven in welke regio je je bevindt.

Stemwijzer voor vier provincies

Ook de Stemwijzer is dit jaar weer actief, al is deze helaas voor slechts vier provincies beschikbaar. Het gaat om Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

De vier Stemwijzers geven je dertig stellingen, waarbij je aangeeft of je het daarmee eens bent, oneens of geen van beide. Ook kun je weer zien wat de partijen van iedere stelling vinden. Aan het einde kun je aangeven welke onderwerpen je extra belangrijk vindt en welke partijen je mee wil nemen in het resultaat. Vervolgens zie je een lijst met partijen waar jouw mening het meeste mee overeenkomt.

Beeld: Shutterstock.com