Van dansen op een berg tot zwemmen in een Arctisch meer: vijf toffe zomeractiviteiten in Lapland

Lapland

Denk je aan Lapland – een regio in Finland – dan denk je al snel aan winter, sneeuw en kou. Maar vergis je niet: het is óók een hele goede plek om je zomervakantie door te brengen. Tijdens deze periode kleuren de landschappen bijzonder goud en kun je genieten van vele toffe sportmomenten of culturele uitjes. Geloof je ons niet? Hier zijn wat toffe tips voor een fijne zomer in het Finse deel van Lapland.

Lapland is geen land, maar een regio in het noorden van Europa. Het gebied spant uit over Zweden, Noorwegen en Finland, en zelfs over een stukje van Rusland. In de zomer is het gebied extra bijzonder, omdat de zon dan bijna niet onder gaat. Met andere woorden: zelfs middenin de nacht kun je allerlei toffe dingen doen en genieten van de mooie natuur.

“In Lapland kun je de hele nacht dansen op de top van een berg, gaan mountainbiken in een nationaal park, raften op de rivier en relaxen in een traditionele rooksauna bij het meer, onder het licht van de middernachtzon”, vertelt Eevakaisa Mölsä, PR- en mediamanager bij Visit Finland. En natuurlijk kun je er ook gewoon lekker eten of relaxen in de natuur. Extra tof: het Noorderlicht is er tijdens deze periode ook nog gewoon, dus je kunt zelfs daarnaar op zoek gaan.

Maar de kou dan? Geen zorgen: in juni wordt het gewoon ver in de 20 graden in het Finse deel van Lapland. Het is dus echt een zomervakantie met zon én lekker weer. En met deze vijf tips kom je die vakantie heel goed door.

1. Dansen tijdens het Soltice Festival

Om eens te beginnen met dat dansen op een berg: dat gebeurt tijdens het Solstice Festival. Dit is de midzomer-periode, waarop we de langste dag vieren. In veel landen betekent dit dat de zon heel laat pas onder gaat, maar in Lapland gaat hij dan helemaal niet onder. Tussen 22 en 24 juni is het dus 24 uur per dag licht.

Dat vieren ze in Rukatunturi, een Arctische vallei omgeven door wildernis, ongeveer een halve kilometer boven zeeniveau. In dit gebied kun je dus letterlijk dansen bovenop een berg, met dank aan nationale en internationale muziek en kunsten.

2. Aan de wandel

Lapland bestaat voor een deel van het jaar natuurlijk vooral uit sneeuw, maar in de zomer kun je genieten van mooi groen natuurschoon. Een ideaal moment om het landschap te verkennen tijdens wat mooie wandelingen dus. En gezien de zon pas heel laat of zelfs niet onder gaat, kun je op écht lange wandelingen gaan. Daar zijn verschillende trails voor uitgezet, waar je in de bezoekerscentra gewoon naar kunt vragen.

Onderweg kun je overigens ook direct voor je eigen eten zorgen. In Lapland groeit namelijk de oranje bergbraambes, die wat op een framboos lijkt en supergezond is. De bes zit namelijk vol met antioxidanten en bevat heel veel vitamine C. Er zijn zelfs events waarbij je de bessen kunt gaan plukken.

3. Kanoën, raften of zwemmen

Ben je gek op water en/of avontuur? Dan kun je je lol niet op in Lapland. Er zijn namelijk genoeg activiteiten om daarvan te genieten. Zo kun je in het Oulanka National Park gaan raften op de Kitka-rivier, wat zelfs met de hele familie kan. Daarbij geniet je van snelstromend water wat je trotseert, maar ook van de mooie omgeving.

Doe je liever iets rustiger aan? Dan kun je ook een kano pakken en op diverse locaties rustig gaan varen. Dat kan onder meer in datzelfde Oulanka National Park, maar bijvoorbeedl ook in Vuokatti, een merengebied in Finland.

Ben je gek op zwemmen, dan kun je er ook voor kiezen om een duik te nemen in een fris Arctisch meer. Dit kan aan het strand van Ylläsjärvi, waar je zelfs ’s nachts kunt zwemmen. Extra tof: dieren baden hier ook, dus er bestaat zelfs een kans dat er een rendier met je mee zwemt. Mocht je toch liever op het water vertoeven, dan kun je hier ook kajaks en SUP-boards huren.

4. Goud zoeken

Ja, echt. In Lapland is er een lange historie van goudwinning en daar kun je zelf dus van meegenieten. In de Tankavaara Gold Village vertellen ze je alles over de historie van Lapland op het gebied van goud en kun je zelf ook op zoek gaan. Ze leren je hoe je op de juiste manier goud vindt en laten je dus zelf aan de slag gaan. Alles wat je vindt, mag je natuurlijk ook houden.

Ben je zeker van je eigen geluk, dan kun je ook meedoen aan de European Gold Panning Championships. Deze wedstrijd – voor zowel beginners als meer ervaren goudzoekers – draait om het vinden van zoveel mogelijk goudklompjes. Wie de meeste vindt, wint.

5. De inheemse bevolking leren kennen

Net als alle andere landen en regio’s in de wereld heeft ook Lapland een interessante cultuur. Dit gebied is namelijk het thuis van de zogeheten Sámi, de inheemse bevoling van het land. Ze hebben hun eigen talen en cultuur, en hebben ook gewoon hun eigen bedrijven.

Voor wie nieuwsgierig is naar deze mensen en hun verhalen, zijn er mooie musea opgezet. In Inari vind je het Sámi Museum en het Sámi Cultural Centre. Het museum heeft allerlei exposities over het volk, waarin je bijvoorbeeld meer leert over hun sterke band met de natuur. Het cultuurcentrum heeft als doel om de cultuur van de Sámi te bewaren en te versterken.

Ook is er een Heritage House in Sevettijärvi, waar je veel over de bevolking, hun geschiedenis en hun cultuur kunt leren. Dat Heritage House is gratis voor bezoekers in de zomer en er zit ook een openlucht museum bij. En eventueel kun je in verschillende gebieden langs bij bedrijven van de Sámi, of een nacht doorbrengen in het Sámi-vakantiedorp Valle.

Beeld: Lapland Noord Finland