Nokia stuurt een vloot van 300 zelfrijdende auto’s de weg op

Nokia, tegenwoordig eigendom van Microsoft, is op dit moment hard bezig met de productie van eigen zelfrijdende auto’s. Het is de bedoeling dat een vloot van 300 modellen van de Nokia Here True cars het komend jaar al op de weg rijden. De auto’s zijn niet specifiek bedoeld voor personenvervoer, maar voor het 3D mappen van het verkeer.

Nokia True Here is in wezen een soort Google Street View autootje, maar dan geschilderd in opvallend blauw met wit. Boven op het dak van de auto staat een wirwar aan sensoren, die alle omgeving registreren. Maar liefst 4 HD camera’s filmen alles wat ze waarnemen in 360 graden.

Schermafbeelding 2015-02-18 om 09.11.49

Het project is vooral bedoeld om zoveel mogelijk relevante data te verzamelen, zodat toekomstige zelfrijdende auto’s op basis van deze data veiliger de weg op kunnen. Nokia (of moeten we zeggen Microsoft) legt hiermee dus een belangrijke basis voor het überhaupt mogelijk maken van de zelfrijdende auto. Daarnaast wordt de data gebruikt voor het maken van zogenaamde ‘HD Maps’, een zeer realistische weergave van de werkelijkheid op basis van satellietbeelden, foto’s, sensoren en zelfs je smartphone, die in de toekomst in navigatiesoftware gebruikt zal gaan worden.