Voor veel Nederlanders voelde de invoering van de IBAN nou niet echt als een innovatie die veel voordelen met zich mee heeft gebracht. Je kunt nu makkelijker geld overmaken binnen Europa, maar de meeste mensen doen dat nauwelijks. Ondertussen zijn onze rekeningnummers wel twee keer zo lang geworden. Maar er is goed nieuws: de Europese Centrale Bank (ECB) wil, na de invoering van de IBAN, de Europese burgers tegemoet komen. De bedoeling is dat je straks geld kan overmaken naar telefoonnummers en e-mailadressen, vertelt ECB-directielid Yves Mersch aan RTL Z.
Voor de duidelijkheid: het IBAN-nummer verdwijnt niet, maar de bedoeling is dat je er aliassen aan kunt koppelen. Als je op internet surft hoef je ook geen ip-adressen in te voeren, maar gebruik je domeinnamen, die eigenlijk gewoon een alias zijn voor een ip-adres. Op die zelf manier moeten onze telefoonnummers en e-mailadressen gekoppeld worden aan de onhandige IBAN-nummers. Bekende contactgegevens, die we al dagelijks gebruiken, zijn de meest logische keuze voor de alias.
Op dit moment zijn er al apps die werken met dit soort aliassen. Bunq bijvoorbeeld en Twyp van ING. Het nadeel: de mensen naar wie je geld wilt overmaken moeten die app ook gebruiken. De ECB is de partij die in de positie is om dit in één keer als een standaard in te voeren, apps en banken overstijgend. Al moet er mogelijk dan nog wel wat juridisch worden geregeld in sommige Europese lidstaten. En er moet worden nagedacht over een oplossing voor mensen met meerdere rekeningen.
De ECB wil de wijziging heel graag al binnen enkele jaren invoeren. Het wordt dan een opt-in-systeem waarbij je zelf je e-mailadres en/of telefoonnummer moet koppelen.
Het hele interview van RTL Z met ECB-directielid Yves Mersch.