Nooit meer van simkaart wisselen dankzij eSIM-standaard, Samsung heeft de primeur

Al een aantal jaren proberen fabrikanten van elektronica een einde te maken aan de SIM-kaart. Immers: het is eigenlijk heel omslachtig dat je een nieuwe simkaart nodig hebt als je een abonnement afsluit bij een andere provider; dat moet ook digitaal kunnen. En da’s nog niet alles: voor wearables en andere compactere apparaten is een verwisselbare simkaart technisch haast onmogelijk. En dus is er nu de eSIM.

De standaard is een afspraak tussen een groot aantal fabrikanten, waaronder Samsung, LG, Microsoft en Huawei en providers, waaronder Vodafone en T-Mobile en alle grote Amerikaanse providers. Voorlopig wordt hij alleen nog toegepast in niet-smartphones, maar de bedoeling is dat de eSIM in juni ook naar de smartphone komt.

Gelijktijdig met de bekendmaking van de eSIM kondigt Samsung de eerste smartwatch aan waar hij inzit: de Gear S2 3G. Met deze smartwatch kun je dus zelfstandig online zonder dat je verbinding nodig hebt met je smartphone. Vanaf maart is hij te koop en hij heeft -op de mobiele internetverbinding na- dezelfde specificaties als de Gear S2.

Apple

Een klein, maar niet onbelangrijk, detail bij de eSIM is wel dat Apple (nog) niet meedoet. Dat bedrijf wil ook al jarenlang van de huidige simkaart af en biedt op de iPad al de mogelijkheid om te switchen van provider zonder dat je van simkaart hoeft te wisselen.

Als Apple zich niet aansluit bij de eSIM en zelfs met een eigen standaard komt, ontstaat er een interessante situatie in de markt. Apple heeft namelijk een gigantisch marktaandeel op zowel de smartphone- als smartwatchmarkt en kan die macht gebruiken om een eigen standaard af te dwingen. Er zouden echter nog steeds gesprekken gaande zijn tussen Apple en de GSMA, die de standaard heeft gelanceerd.