NOS pakt uit tijdens Olympische Spelen met maar liefst 14 livestreams

Op dit moment is de Tour de France nog in volle gang, maar daarna is het weer tijd voor het volgende grote evenement van deze sportzomer. En door het gebrek aan de Nederlandse deelname aan het EK voetbal wordt dat voor ons land misschien wel hét sportevenement van dit jaar: de Olympische Spelen. De uitzendrechten zijn in handen van de NOS en zoals altijd pakt de omroep flink uit online.

De NOS heeft weer een speciale site gebouwd binnen NOS.nl voor deze Olympische Spelen, die binnenkort online gaat. Maar ook in de NOS-app krijgt het sportevenement dit jaar meer aandacht dan ooit. Centraal staan zoals altijd de livestreams. 14 stuks zijn het er in totaal en daarop is bijna nonstop sport te zien.

Er is een heel uitgebreid schema gemaakt van welke wedstrijden wanneer plaatsvinden en of ze vervolgens live worden gestreamd. Ook kun je in de player duidelijk zien welke sport er bezig is op welke stream.

Tijdsverschil

De NOS is klaar voor grote hoeveelheden kijkers op de momenten dat Nederlandse sporters proberen een gouden plak binnen te halen. “We verwachten weer grote aantallen kijkers via de livestream op sommige momenten”, vertelt Lara Ankersmit, hoofd Digitale Media van de NOS. “Tijdens de vorige Olympische Spelen konden we maximaal 300.000 kijkers tegelijk aan, nu gaan we richting de 400.000. Maar doordat veel ’s nachts gebeurt zullen we minder vaak pieken zien.”

En dat is sowieso een uitdaging dit jaar. Door het tijdsverschil met Rio de Janeiro wordt er minder overdag gesport en zijn er sommige belangrijke onderdelen ’s nachts. “Ik verwacht niet dat mensen midden in de nacht gaan opstaan, dus de nadruk zal veel meer op de ochtend liggen”, zegt Ankersmit daarover. “De redactionele keuzes van wat je gezien moet hebben zijn dus heel belangrijk en natuurlijk bieden we de mogelijkheid aan om hele wedstrijden terug te krijgen.”

Daarom heeft de NOS onder meer een aparte sectie ingeruimd op de site waarin je al het nieuws over de Nederlandse prestaties kunt lezen. En uiteraard kun je de hoogtepunten terugzien in video. Ook zijn er uitgebreide statistieken en een medaillespiegel te vinden op de site dankzij een samenwerking met Infostrada.

Ook kun je op de site superveel informatie terugvinden over de verschillende sporten en sporters, inclusief een uitgebreide uitleg per sport. Vanuit die sporten kun je weer doorklikken naar nieuws en video’s, zodat mensen die dol zijn op een specifieke sport op een makkelijke manier kunnen vinden wat ze zoeken.

Olympische Spelen NOS

App

Verder is er dit jaar meer energie gestopt in de NOS-app. Andere jaren kon je in de app uiteraard het nieuws teruglezen en video’s bekijken. Dit jaar wordt de app voorzien van passende Rio-vormgeving en is de livestreamsectie uitgebreid. “Andere jaren zag je in de app alleen een lijst livestreams”, legt Ankersmit uit. “Nu je ze precies welke sport er bezig is en of het om een medaille draait, of er Nederlanders meedoen etc.”

De smart-tv apps van de NOS zijn ook geüpdatet voor de Olympische Spelen met een Rio-jasje en de mogelijkheid om alle livestreams te bekijken en wedstrijden terug te zien. De livestreams zijn ook terug te vinden in de app voor de Apple TV, maar niet met de uitgebreide details die je op de site en in de app vindt. “Die app is helaas nog niet populair genoeg om daar zoveel moeite in te stoppen.”

Rechten naar Eurosport

Het is voorlopig de laatste keer dat de NOS zo groot online kan uitpakken met de Olympische Spelen. Vanaf 2018 zijn de rechten voor het sportevenement namelijk in handen van Eurosport. De NOS heeft wel een sublicentie gekocht om beelden op tv te kunnen uitzenden, maar het is onduidelijk of en hoeveel video de NOS online kan aanbieden. De vele livestreams zitten er sowieso niet meer in.

“We zullen ons dan nog meer moeten gaan focussen op het nieuws en de Nederlandse prestaties, maar wat we precies gaan doen daar zijn we nu nog niet mee bezig”, legt Ankersmit uit. Logisch, want op dit moment werkt haar team nog hard aan het afronden van de site en app voor dit jaar.

Olympische Spelen NOS

De Olympische Spelen beginnen op vrijdag 5 augustus. Voor die tijd gaat de speciale Olympische Spelen-site van de NOS online en zal de NOS-app voor iOS en Android worden geüpdatet.