NTU onderzoekers ontwikkelen levensechte robot Nadine

Op de Nanyang Technologische universiteit in Singapore word je sinds kort vriendelijk begroet door de receptioniste Nadine. Iets wat op het eerste gezicht totaal niet opvalt – doordat ze een zijdezachte huid en mooi bruin haar heeft – is dat Nadine eigenlijk een robot is.

De robot is ontwikkeld door wetenschappers van het NTU onder leiding van Nadia Thalmann, laat de Nanyang Technologische universiteit weten. In plaats van een robot met armen vol scharnieren en een uitdrukkingsloos gezicht, heeft Nadine een eigen persoonlijkheid een een wisselend humeur.

Daarnaast kan ze zich eerdere conversaties herinneren en bijvoorbeeld worden ingezet als sociaal gezelschap voor ouderen of voor kinderen. De eigen persoonlijkheid en het wisselende humeur is te vergelijken met de technologie die voor Cortana en Siri wordt gebruikt.

edgar-ntu-data

Naast de levensechte Nadine is er ook een ‘mannelijke’ robot ontwikkeld, genaamd Edgar. Edgar ziet er wel uit als een echte robot en heeft een uitdrukkingsloos gezicht. Hij is uitgerust met een speciale projector die in real time de emoties en uitdrukkingen van de gebruiker kan weergeven. Daarnaast is hij is staat om bewegingen van de gebruiker na te bootsen wanneer deze voor een speciale webcam staat.