Numrush lanceert RUSH magazine over de toekomst van onderwijs

Met gepaste trots lanceren wij vandaag een eigen magazine: RUSH! RUSH is een gratis online magazine dat elk nummer een bepaald innovatiethema centraal stelt. Deze keer is dat de toekomst van onderwijs, een onderwerp waar we op Numrush vaak over schrijven en dat ons als technofielen ook zeer aan het hart gaat.

In samenwerking met de Smart Education Hub, een initiatief om technologie op succesvolle wijze in het basisschool onderwijs te introduceren, bezochten we onder meer een opleidingsinstituut voor docenten in Breda en een basisschool in Nijmegen. Daar zijn ze sinds deze zomer volop aan de slag met tablets in de klas, en naar verluid van Juffrouw Femke, met groot succes. In het interview wat we met haar hadden geeft ze aan dat de cijfers van haar leerlingen nu al “stukken hoger liggen dan het jaar daarvoor”:

De Smart Education Hub werd geïnitieerd door Samsung, die onder meer tablets, computers, koptelefoons en andere technologie ter beschikking stelt aan de basisscholen die meewerken aan het project. Maar daar blijft het niet bij. Andere partners in de Hub, waaronder Innofun, Leeruniek en Robominds zorgen ervoor dat er ook inhoud wordt gegeven aan het lesprogramma, en er is een platform ingericht waarop alle ervaringen gedeeld kunnen worden.

Innofun draagt bij door workshops te organiseren met de basisscholen die meewerken, en zo samen met docenten en bestuurders na te denken over de wijze waarop technologie geïntroduceerd kan worden in de klas, zonder dat daarbij de kernwaarden van het huidige onderwijssysteem worden aangetast. Leeruniek en Robominds zijn twee succesvolle Nederlandse startups die bijdragen aan het lesprogramma door resp. laaggeletterdheid te onderzoeken en software aan te bieden waarmee jonge kinderen kunnen leren programmeren.

Maar ook de vier grote onderwijs uitgeverijen waaronder Malmberg en Thieme Meulenhoff werken mee aan het project, en proberen hun bestaande lesmethoden zo snel mogelijk geschikt te krijgen voor de tablet. Andere partners in het project zijn Heutink ICT en KPN, die bijdragen aan het aanleggen van de technische infrastructuur en het netwerk op de basisscholen die mee doen.

Screen Shot 2015-02-12 at 10.32.41

De Smart Education Hub is een bewonderenswaardig en voor Nederlandse begrippen opvallend initiatief. Te meer omdat we hier al snel naar de overheid kijken wanneer het gaat om ‘verbeteringen van het onderwijs’. Een achterhaald model, want waarom zou het bedrijfsleven niet zijn steentje bijdragen?

De kinderen van nu zijn nu eenmaal de talenten van de toekomst en het is ieders verantwoordelijkheid dat de theorie goed aansluit op de praktijk. Het ontwikkelen van zogenaamde ‘21st century skills‘ moet een speerpunt zijn in alle lesprogramma’s. In Amerika kijken ze daar al lang niet meer van op, daar investeren grote technologiebedrijven zoals Google en Facebook al vele miljoenen in het onderwijs. Is nu dan Nederland aan de beurt?

In RUSH magazine lees je meer over bovenstaande ontwikkelingen, en in onze drie mini-documentaires die we voor dit nummer gemaakt hebben zie en hoor je hoe het onderwijs op dit moment aan het veranderen is. Natuurlijk vind je er ook alle artikelen die Numrush al eerder schreef rondom innovaties in het onderwijs. Een inspirerend naslagwerk dus en hopelijk ook erg leerzaam. En uiteraard kun je het magazine ook gewoon op je tablet of smartphone lezen.

Natuurlijk ben ik heel benieuwd wat je van de eerste RUSH vindt. Stuur me een berichtje via Twitter of een mailtje als je er iets over kwijt wilt. Rest mij je alleen nog heel veel kijk- en leesplezier te wensen!

Screen Shot 2015-02-12 at 10.51.28