Onbekende startup is Uber voor met zelfrijdende taxi’s

Er werden steeds meer testen uitgevoerd met zelfrijdende auto’s, maar nog nooit waren deze beschikbaar voor het publiek. Uber kondigde vorige week aan dat om in Pittsburgh te starten met publieke testritjes. Maar de ritjes in hun autonome taxi’s zijn pas vanaf eind deze maand beschikbaar. De startup NuTonomy, een spin-off van de Amerikaanse universiteit MIT, start nu al en heeft daarmee de wereldprimeur.

NuTonomy gaat aan de slag on Singapore: daar kunnen klanten uit het One-North district op specifieke punten in een zelfrijdende taxi stappen. In elke taxi zit een chauffeur die het stuur over kan nemen als er een noodgeval is. Daarnaast zit er achterin de auto een onderzoeker die de computers van de auto in de gaten houdt. Alle auto’s maken gebruik van de software van nuTonomy, dat de software voor autonome voertuigen maakt.

Volgens nuTonomy zijn hun taxi’s de eerste die daadwerkelijk ritjes aanbieden aan het publiek. Daar kun je wel over twisten, want in Wageningen kun je al een tijdje een ritje maken in een soort zelfrijdende taxi’s. Desondanks troeft de tot nu toe onbekende startup hiermee Uber af.

Andere bedrijven

Steeds meer bedrijven zijn bezig met het testen van zelfrijdende auto’s en dat gebeurt steeds vaker op de openbare wegen. Zo zien we in Singapore, naast de zelfrijdende taxi’s, de komende jaren ook autonome auto’s van Delphi rondrijden. Faraday Future wil haar eerste auto’s naar alle waarschijnlijkheid in Michigan laten rijden, en Jaguar neemt het Britse platteland in beslag.

Maar Google blijft op dit moment nog steeds de koning van de zelfrijdende auto. Het techbedrijf maakt ongelofelijk veel kilometers op diverse plekken in de VS. Maar een keertje meerijden als passagiers zit er daar helaas niet in.

In onze podcast Rush Talk hebben Elger en Stan het deze week uitgebreid over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s.