President Obama geeft Donald Trump advies over cybersecurity

Donald Trump moet zich behoorlijk gaan inzetten voor cybersecurity, vindt Barack Obama, de huidige president. Hij stelde een commissie samen ter voorbereiding van Trump’s leiderschap, en die commissie maakte een rapport met gebieden waar de Verenigde Staten aandacht aan moet besteden, schrijft de BBC. Volgens het rapport moet ook de private sector helpen bij de verbetering van digitale beveiliging.

Volgens Obama moeten de aanbevelingen binnen de eerste honderd dagen van Trumps presidentschap worden nageleefd. Het probleem is echter dat het aanbevelingen zijn en Trump ze dus ook compleet kan negeren. Maar er staan zeker interessante punten in, die de nieuwe president mogelijk wel wil uitvoeren.

Adviezen

Zo zou Trump een ambassadeur voor digitale beveiliging aan moeten nemen, luidt één van de zestien aanbevelingen. Die ambassadeur moet wereldwijde regels op gaan stellen over hoe naties zich moeten gedragen als het gaat over digitale operaties. Ook moet de private sector van de commissie samen gaan werken met de overheid om op dit gebied gebruik te maken van het beste talent.

Daarnaast zou er een label moeten komen voor apparaten, waaraan je kunt zien hoe veilig het apparaat is. Dat advies is gebaseerd op duizenden slecht ontworpen webcams die eerder dit jaar gehackt werden.

Uiteindelijk moet het niet meer de taak van de consument worden om zichzelf te beschermen, maar van de bedrijven en de overheid. Populaire wachtwoorden als “password” of “12345” zouden bijvoorbeeld verboden moeten worden gemaakt. Ook heeft het rapport een vrij ambitieus doel: de commissie wil dat identiteitsdiefstal in 2021 niet meer bestaat. Hier zouden 100.000 nieuwe medewerkers op het gebied van digital veiligheid voor nodig zijn, aldus het rapport.

Het team van Donald Trump heeft nog geen reactie gegeven op het rapport.