Obama op SXSW: ‘Achterdeurtjes in smartphones zijn nodig om terroristen te pakken’

Het moet mogelijk zijn om in bepaalde gevallen toegang te krijgen tot de gegevens op een smartphone. Dat zei Barack Obama gisteren in de sessie die met hem werd gehouden op SXSW. Hij ging niet direct in op de zaak tussen de Apple en FBI, maar maakte wel een breed statement over de discussie of encryptie omzeild moet kunnen worden.

De Amerikaanse president zei dat het onwenselijk is dat overheden en inlichtingendiensten onbeperkte toegang krijgen tot de smartphones van burgers, maar als die mogelijkheid er helemaal niet is, ontstaat er een probleem. “Je kunt je afvragen of het goed is om een ondoordringbaar apparaat of systeem te ontwikkelen waarvan de beveiliging zo sterk is dat er geen sleutel of achterdeurtje is. Hoe moeten we dan de makers van kinderporno pakken of hoe verijdelen we een aanslag?”, zei hij.

Hij haalde ook al dat het in de VS is geaccepteerd om het ondergoed te doorzoeken van verdachten van kindermisbruik. En in zijn ogen is er geen reden om digitale informatie op een andere manier te benaderen.