Obama zet in op smart guns

De regering van de Amerikaanse president Obama presenteerde vorige week een voortgangsrapport over het wapenbeleid in de Verenigde Staten. De belangrijkste peiler? Slimme pistolen, ofwel smart guns.

Smart guns zijn pistolen die alleen gebruikt kunnen worden door mensen die daar toestemming toe hebben. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelt geld beschikbaar voor de private sector om deze technologie te ontwikkelen.

Vingerafdruk

Momenteel worden twee technologieën getest die deze smart guns mogelijk moeten maken. Ten eerste worden de pistolen wellicht uitgerust met vinger- of palmafdruk sensoren, ingebouwd in het handvat van het pistool. Een andere mogelijkheid is het werken met RFID-tags (Radio Frequency Identification). Deze kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden in de badge, ring of armband van de gebruiker.

De Amerikaanse regering hoopt hiermee de veiligheid te bevorderen als het gaat om dienstwapens, aangezien deze met bovenstaande technologieën alleen nog door politieagenten zelf gebruikt kunnen worden. Op die manier wordt de kans op misbruik van het wapen of ongelukken in huiselijke sfeer tot een minimum beperkt.

In Silicon Valley werkt men al hard aan de realisering van slimme wapens. Daarnaast lopen er verschillende grote namen rond die de ontwikkeling van deze smart guns steunen. Zo liet angel-investeerder Ron Conway, tevens verantwoordelijk voor de Smart Tech Challenges Foundation, weten volledig achter de plannen van Obama te staan: “Smart guns kunnen ongelukken met wapens voorkomen en zorgen voor een veiligere samenleving. Ik heb de mogelijkheden met eigen ogen gezien; onze Challenge-innovators hebben veel toe te voegen aan de toekomst van deze technologie.”