Craig Wright onthult zichzelf als uitvinder van Bitcoin

De Australische Craig Wright, wetenschapper en zakenman, heeft zich vandaag onthuld als de uitvinder van Bitcoin. Vijf maanden geleden werd hij door anderen al ontmaskerd als de man achter Bitcoin, maar bleef toen stil. De uitvinder van de digitale munteenheid stond jarenlang te boek als Satoshi Nakamoto, maar niemand kende het gezicht achter deze schuilnaam.

Wright stuurde vandaag een bericht de wereld in met de encryptiesleutel die werd gebruikt bij de allereerste Bitcoin-transactie. Dit zou bewijzen dat hij inderdaad de uitvinder van Bitcoin is. The Economist was een van de drie mediapartijen die op voorhand al in contact stond met de ondernemer. Zij concluderen dat de kans inderdaad groot is dat Wright de uitvinder van Bitcoin is, maar benadrukken daarnaast dat veel vragen onbeantwoord blijven.

Publiciteit

In december 2015 werd Wright voor het eerst aangewezen als de man achter Bitcoin, maar bleef toen bewust in de schaduw. Nu kiest hij er toch voor om de publiciteit op te zoeken. “Ik doe het niet voor de publiciteit, maar om een einde te maken aan alle geruchten”, zegt hij tegenover The Economist. Hij vertelt dat zijn schuilnaam is afgeleid van een Japanse filosoof uit de 17e eeuw: Tomonaga Nakamoto. De filosoof in kwestie was een groot voorstander van vrije handel. Waar de naam Satoshi vandaan komt, wil Wright niet zeggen: “Sommige dingen moeten geheim blijven.”

Tegenover BBC liet Wright weten dat hij niet de enige was die aan de wieg van Bitcoin stond: “Ik was hoofdverantwoordelijke, maar anderen hebben me geholpen.”

Bitcoin’s toekomst

De onthulling van de man achter Bitcoin kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van de valuta. Al tijden woedt er een grote discussie over de koers die Bitcoin moet varen. Moet de valuta ‘puur’ blijven of moet hij aangepast worden, zodat een snelle groei mogelijk is? De terugkeer van de grondlegger van Bitcoin zou wel eens voor uitsluitsel kunnen zorgen.

Al jaren is men op zoek naar het gezicht achter de illustere Satoshi Nakamoto. In 2014 wees het Amerikaanse Newsweek de Japans-Amerikaanse Dorian Nakamoto (64) aan als de uitvinder. Deze liet echter weten dat hij niet eens wist wat Bitcoin waren.